GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 15. [20:26]

Ki is Ana Brnabić, a szerb kormányalakító?

Ki is Ana Brnabić, a szerb kormányalakító?
Fotó: EPA
Ana Brnabić

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztóján jelentette be, hogy Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati minisztert bízza meg a kormányalakítással.

Ana Brnabić 1975-ben született Belgrádban. 1994-ben végzett az Ötödik Belgrádi Gimnáziumban, majd 1998-ban fejezte be tanulmányait a michigani Northwood Egyetemen üzleti adminisztráció szakon. Ezután marketingből szerezte meg MBA-diplomáját az angliai Hull Egyetemen.

2001 végén tért vissza Szerbiába, s különböző amerikai tanácsadó cégeknél dolgozott a helyi önkormányzat fejlesztésére irányuló projekteken, amelyeket a USAID támogatott.

2002-től 2011-ig a USAID-nél dolgozott, s hivatalos életrajzában ezen periódus legjelentősebb kezdeményezéseként említik a helyi szintű gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetség (NALED) 2006-os megalakítását.

2011-től a Continental Wind Serbia szélparkok fejlesztésével foglalkozó amerikai cégnél dolgozik, 2013-tól pedig az igazgatója.

2013-tól a NALED igazgatóbizottságának alelnöke, 2016 áprilisától pedig az elnöke.

Ana Brnabićról a nyilvánosság 2015-ben a Lidija Udovički-ügy kapcsán hallott, amikor is a Teleprompter közzétette a Bojan Pajtić és Lidija Udovički, aki egyébként Kori Udovički egykori államigazgatási miniszter testvére, közötti telefonbeszélgetés leiratát. Lidija Udovički állítólag azt mondta, hogy Nikola Petrović, a szerb miniszterelnök komája és az a Szerbiai Villamoshálózat (EMS) igazgatója kétmillió eurót követelt az említett amerikai cégtől, a Continental Wind Partnerstől (CWP), hogy a szélparkot csatlakoztassák Szerbia villamoshálózatára. Aleksandar Vučić minderre a CWP számlájára megfogalmazott váddal válaszolt, miszerint pont ez a cég lobbizta ki az USA-ban, hogy öt kongresszusi képviselő aláírja a Joseph Bidennek címzett levelet, melyben az akkori miniszterelnök testvérét, Andrej Vučićot és komáját, Nikola Petrovićot jelölik meg a szerbiai korrupció központjaként.

Brnabić azonban az EMS igazgatójával és Aleksandar Antić energetikai miniszterrel tartott sajtótájékoztatón elutasította a zsarolásról szóló állításokat.

Körülbelül ugyanebben az időben jelent meg a médiában az a híresztelés, hogy Ana Brnabić kerül a szerb kormányban létrehozandó delivery unit élére, azonban a sajtó szerint a delivery unit soha nem alakult meg.

Brnabić 2016 márciusában összetűzésbe került a Fiskális Tanáccsal, amely kétségbe vonta az online kasszarendszerek kifizetődő voltát, amely mellett a NALED és Brnabić egyértelműen kiállt.

A Pexim Alapítvány igazgatóbizottságának a tagja, amely alapítvány ösztöndíjat biztosít szerbiai és macedóniai hallgatók számára a Cambridge Egyetemen folytatott magiszteri tanulmányokhoz. A kézműveseket tömörítő Etno hálózat tanácsadó bizottságának elnöke.

2016 augusztusában lett a szerb kormány államigazgatási és helyi önkormányzati minisztere, 2017 júniusában pedig Aleksandar Vučić államfő őt javasolta kormányfőnek.


2017. augusztus 20. [8:32]

Augusztus 20. államalapító Szent István király ünnepe, nemzeti ünnep, Magyarország hivatalos állami ünnepe, egyben az új kenyér ünnepe.Augusztus 20. az egyik legrégibb... >>

2017. augusztus 18. [20:51]

A szerbiai sajtóban nagy port kavart a hír, miszerint egy rendkívüli tehetséggel megáldott afgán menekült kisfiú, bizonyos Farhad Nuri, akit a szerb sajtó csak Kis... >>

2017. augusztus 17. [0:11]

Szlovákia és Csehország lakossága utasítja el a legnagyobb mértékben a faji keveredést, és Kelet-Európára egyébként is fokozottan jellemző a kisebbségek elutasítása. Ez... >>

2017. augusztus 16. [19:06]
Küzdelem a balkáni befolyásért
2017. augusztus 15. [7:17]
Nagyboldogasszony napja
2017. augusztus 14. [23:44]
Lassú észlelés
2017. augusztus 14. [18:27]
Politikai patthelyzet Koszovóban
2017. augusztus 13. [9:36]
A lifegő rajtszám története


Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.63 dinár
100 forint 39.22 dinár
100 dinár 254.97 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ön szerint kedvező fogadtatásra találnak-e a belgrádi vezetők Koszovó-kezdeményezései?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve