GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 15. [20:26]

Ki is Ana Brnabić, a szerb kormányalakító?

Ki is Ana Brnabić, a szerb kormányalakító?
Fotó: EPA
Ana Brnabić

Aleksandar Vučić szerb elnök csütörtök esti rendkívüli sajtótájékoztóján jelentette be, hogy Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati minisztert bízza meg a kormányalakítással.

Ana Brnabić 1975-ben született Belgrádban. 1994-ben végzett az Ötödik Belgrádi Gimnáziumban, majd 1998-ban fejezte be tanulmányait a michigani Northwood Egyetemen üzleti adminisztráció szakon. Ezután marketingből szerezte meg MBA-diplomáját az angliai Hull Egyetemen.

2001 végén tért vissza Szerbiába, s különböző amerikai tanácsadó cégeknél dolgozott a helyi önkormányzat fejlesztésére irányuló projekteken, amelyeket a USAID támogatott.

2002-től 2011-ig a USAID-nél dolgozott, s hivatalos életrajzában ezen periódus legjelentősebb kezdeményezéseként említik a helyi szintű gazdasági fejlesztéssel foglalkozó szövetség (NALED) 2006-os megalakítását.

2011-től a Continental Wind Serbia szélparkok fejlesztésével foglalkozó amerikai cégnél dolgozik, 2013-tól pedig az igazgatója.

2013-tól a NALED igazgatóbizottságának alelnöke, 2016 áprilisától pedig az elnöke.

Ana Brnabićról a nyilvánosság 2015-ben a Lidija Udovički-ügy kapcsán hallott, amikor is a Teleprompter közzétette a Bojan Pajtić és Lidija Udovički, aki egyébként Kori Udovički egykori államigazgatási miniszter testvére, közötti telefonbeszélgetés leiratát. Lidija Udovički állítólag azt mondta, hogy Nikola Petrović, a szerb miniszterelnök komája és az a Szerbiai Villamoshálózat (EMS) igazgatója kétmillió eurót követelt az említett amerikai cégtől, a Continental Wind Partnerstől (CWP), hogy a szélparkot csatlakoztassák Szerbia villamoshálózatára. Aleksandar Vučić minderre a CWP számlájára megfogalmazott váddal válaszolt, miszerint pont ez a cég lobbizta ki az USA-ban, hogy öt kongresszusi képviselő aláírja a Joseph Bidennek címzett levelet, melyben az akkori miniszterelnök testvérét, Andrej Vučićot és komáját, Nikola Petrovićot jelölik meg a szerbiai korrupció központjaként.

Brnabić azonban az EMS igazgatójával és Aleksandar Antić energetikai miniszterrel tartott sajtótájékoztatón elutasította a zsarolásról szóló állításokat.

Körülbelül ugyanebben az időben jelent meg a médiában az a híresztelés, hogy Ana Brnabić kerül a szerb kormányban létrehozandó delivery unit élére, azonban a sajtó szerint a delivery unit soha nem alakult meg.

Brnabić 2016 márciusában összetűzésbe került a Fiskális Tanáccsal, amely kétségbe vonta az online kasszarendszerek kifizetődő voltát, amely mellett a NALED és Brnabić egyértelműen kiállt.

A Pexim Alapítvány igazgatóbizottságának a tagja, amely alapítvány ösztöndíjat biztosít szerbiai és macedóniai hallgatók számára a Cambridge Egyetemen folytatott magiszteri tanulmányokhoz. A kézműveseket tömörítő Etno hálózat tanácsadó bizottságának elnöke.

2016 augusztusában lett a szerb kormány államigazgatási és helyi önkormányzati minisztere, 2017 júniusában pedig Aleksandar Vučić államfő őt javasolta kormányfőnek.


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. október 21. [21:58]

A tolerancia mellett a multikulturalizmus volt az egyik olyan fogalom, melyet Vajdasággal társítottak. Azonban, sokan állítják, hogy manapság egyre kevésbé lehet erről... >>

2017. október 20. [13:14]

Annak kapcsán, hogy Vladimir Lazarevićet kinevezték a Katonai Akadémia előadójává, a Reuters kiemeli, Szerbiában „igen vékony a határ háborús bűnös és példakép... >>

2017. október 19. [21:18]

A Nyugat-Balkán országok polgárai a jövőben a schengeni határ átlépéséhez előzetes engedélyt kell kérniük az Európai Unió illetékes szolgálatától. Ezt kötelesek megtenni... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.18 dinár
1 dollár 100.87 dinár
100 forint 38.69 dinár
100 dinár 258.45 forint
Heti kérdés
Támogatja-e Katalónia függetlenségét?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka