GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 19. [19:22]

Macron reformtervei

Macron reformtervei
Emmanuel Macron

Emmanuel Macron köztársasági elnök szociálliberális táborával egyértelműen abszolút többséget szerzett a francia parlamenti választásokon, szabad utat kapott reformelképzeléseinek megvalósításához. Az AFP hírügynökség pontokba szedve ad áttekintést a tervekről:

- Munkaerőpiaci reform. Macron egyik központi választási igérete volt a munkaerőpiac megreformálása. A magas munkanélküliségi szint elleni harcban az elnök a munkajog lazításával több mozgásteret kíván biztosítani a vállalatoknak. Elképzelése szerint nagyobb súlyt kapnának a közvetlen tárgyalások a cégek és az alkalmazottak között. A szakszervezetek attól tartanak, hogy meggyengülnek az ágazati megállapodások.

A munkaerőpiac reformja során a munkavállalók érdekképviseleteit is összevonnák. Tervezik továbbá a végkielégítés felső határának meghatározását jogszerűtlen elbocsátások esetére.

A reformcsomag sok tekintetben annak a munkaerőpiaci reformnak a folytatása és kiszélesítése, amelyet a múlt évben, Francois Hollande elnök idején a szakszervezetek ellenállásával szemben elhatároztak. Macron akkor gazdasági miniszter volt.

Az új reformok megvalósulása érdelében Macron gyorsításba kezdett. Az elnök az intézkedéseket rendeletekkel kívánja keresztülvinni, megkerülvén a szokásos és meglehetősen hosszadalmas parlamenti eljárást. A rendeleteket szeptember 21-ig akarják tető alá hozni. Előzőleg azonban a parlamentnek fel kellene ruháznia az elnököt a rendeleti kormányzás jogával. Az ilyen értelmű törvénytervezetet a kabinetnek június 28-án kellene elfogadnia.

Macron a szakszervezeteket is meg akarja győzni tervei helyességéről és tanácskozott a szakszervezeti főnökökkel. Július 21-ig találkozások tucatjait tervezik a munkaügyi minisztérium és a szakszervezetek képviselői között.

A munkaerőpiaci reform után Macron tervezi a munkanélküliségi biztosítás reformját is. Meg akarja nyitni a kaput a kisvállalkozók és azon munkavállalók előtt, akik maguktól mondtak fel. Ugyanakkor erősödnie kellene a munkanélküliekre nehezedő nyomásnak, hogy fogadják el a felajánlott munkát.

- Rendkívüli állapot és terrorellenes törvény

Macron a merényletek veszélye miatt novemberig meg akarja hosszabbítani a másfél éve érvényben lévő rendkívüli állapotot. Ehhez még a parlamentnek is hozzá kellene járulnia. Ez lenne a 2015. november 13-ai párizsi merényletek miatt elrendelt rendkívüli állapot hatodik meghosszabbítása.

Az elnök új terrorellenes törvényt is tervez, amely kiszélesítené a hatóságok felhatalmazásait a terrorizmus elleni küzdelemben. Az új törvénynek bizonyos tekintetben a rendkívüli állapotot kellene felváltania, s egyes különleges hatásköröket átvennie. A bírálók óvnak a biztonsági szervek túlhatalmától és a szabadságjogok korlátozásától.

- Több tisztességet a politikában

A kabinet már múlt szerdán döntött a Macron-éra első reformcsomagjáról: a jövőben egy sor intézkedéssel akarják megakadályozni a politikai botrányokat, mint amilyen például a bukott konzervatív elnökjelölt, Francois Fillon körül pattant ki látszatfoglalkoztatás miatt.Így például meg akarják tiltani a képviselőknek, hogy közeli rokonokat foglalkoztassanak asszisztensekként.

Ezen kívül szigorúbb szabályokat terveznek a parlamenti tanácsadói tevékenységgel kapcsolatban és az összeférhetetlenség elkerüléséért. Meg akarják szüntetni azokat az alapokat is, amelyekből képviselők szubvenciókat osztogathattak választási körzetükben. A reformokkal az a cél, hogy helyreállítsák a franciák számos affér miatt is megrendült bizalmát a politikába. (MTI/APA/AFP)


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. október 21. [21:58]

A tolerancia mellett a multikulturalizmus volt az egyik olyan fogalom, melyet Vajdasággal társítottak. Azonban, sokan állítják, hogy manapság egyre kevésbé lehet erről... >>

2017. október 20. [13:14]

Annak kapcsán, hogy Vladimir Lazarevićet kinevezték a Katonai Akadémia előadójává, a Reuters kiemeli, Szerbiában „igen vékony a határ háborús bűnös és példakép... >>

2017. október 19. [21:18]

A Nyugat-Balkán országok polgárai a jövőben a schengeni határ átlépéséhez előzetes engedélyt kell kérniük az Európai Unió illetékes szolgálatától. Ezt kötelesek megtenni... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.18 dinár
1 dollár 100.87 dinár
100 forint 38.69 dinár
100 dinár 258.45 forint
Heti kérdés
Támogatja-e Katalónia függetlenségét?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka