GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 11. [13:11]

Srebrenica 22 éve

Srebrenica 22 éve

Ma van 22 éve, hogy a boszniai Szerb Köztársaság hadserege 1995. július 11-én bevonult Srebrenicába és háborús bűnöket követett el.

A nemzetközi bíróságok a srebrenicai bűncselekményeket népirtásnak minősítették, amelyben közel 8.000 személy vesztette életét.

Két évvel azután, hogy a Potočariban tartott megemlékezésen rátámadták Aleksandar Vučić akkori kormányfőre, Szerbia idén nem küldött egy hivatalos képviselőt sem a megemlékezésre.

Tavaly, miután újabb feszültségek keletkeztek a Szerbia és Bosznia-Hercegovina közötti kapcsolatban, Srebrenicából egy levél érkezett, amely szerint a szerb államvezetés képviselői többé nemkívánatos személyek az emlékközpontban, olvasható a B92 összeállításában.

A hivatalos Belgrád akkor közölte, hogy megértette az üzenetet, Vučić elnök pedig tegnap este kijelentette, hogy Szerbia nem kapott meghívót, így Ana Brnabić kormányfő, vagy Aleksandar Vučić elnök helyett Potočariban az ellenzéki képviselők, Saša Janković és Čedomir Jovanović rótták le kegyeletüket.

Ezzel összhangban az évforduló előtt szokatlanul nyugodt volt a hangulat a volt Jugoszlávia utódállamaiban, a nemzetközi színtéren viszont valamivel zajosabb, mivel két héttel korábban a hágai bíróság kimondta, hogy a holland kormány részben felelős 300 muzulmán személy haláláért Srebrenicában.

Közben az egykori holland ENSZ-békefenntartók bejelentették, hogy pert indítanak országuk ellen. A békefenntartók összesen 4,5 millió eurós kártérítést követelnek azért, mert 1995-ben Srebrenicába küldték őket annak ellenére, hogy már akkor világos volt, hogy „lehetetlen küldetésről” van szó.

Érdemes megemlíteni, hogy júliusban mindkét oldalon egyre ritkábban használták a népirtás szót, ami nyilvánvalóan annak az erőfeszítésnek a jele, hogy a regionális megbékélésre és a kapcsolatok javítására törekszenek.

A hágai nemzetközi bíróság 2007-ben népirtásnak minősítette a srebrenicai mészárlást. A bíróság ítéletével kapcsolatban az EU tagországai, Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália parlamentje is megerősítő határozatot fogadott el.

Az ENSZ Biztonsági tanácsa 2015-ben nem fogadta el a határozatot, mivel Oroszország megvétózta a brit javaslatot. A népirtás tényéről szóló határozatot pár nappal később az amerikai kongresszusa, majd az Európai Parlament is elfogadta.

A hágai törvényszék szerint Mladić katonái július 19-én szervezett és szisztematikus gyilkosságot hajtottak végre, és mintegy 8000 muzulmán férfit és gyermeket öltek meg. Két nap alatt közel 30.000 nőt és gyermeket deportáltak. Az áldozatok pontos száma máig vita tárgyát képezi.

Az 1995-ös srebrenicai bűncselekmények fővádlottjai Radovan Karadžić és Ratko Mladić, a boszniai szerbek vezetői voltak. Karadžićot 2008 júliusában fogták el, 13 évnyi bújdosás után, Mladićot pedig 2011 májusában, több mint 16 év rejtőzködés után.

A hágai bíróság 2016 márciusában elsőfokon 40 év börtönre ítélte Radovan Karadžićot a Bosznia-Hercegovinában elkövetett bűncselekményekért, és őt tették felelősség a srebrenicai népirtástért. A Mladić elleni bírósági eljárás mindmáig folyamatban van, az elvárások szerint a bíróság novemberben hoz ítéletet.


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 22. [17:56]

Ásotthalom, Tiszasziget, Röszke - Egyre többen járnak át Magyarországra dolgozni a jobb fizetésért a szerbiai határ menti falvakból - most viszont az ingázók naponta... >>

2017. július 22. [8:40]

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója... >>

2017. július 21. [5:59]

Szerbia új ombudsmant kapott. A népképviselők kétnapos heves parlamenti vita után 142 szavazattal megválasztották az új köztársasági polgári jogvédőt ötéves mandátummal,... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.61 dinár
1 dollár 103.70 dinár
100 forint 39.47 dinár
100 dinár 253.3 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nyolc órát vesztegeltek Prijepoljenál a Belgrád-Bar vonat utasai
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve