GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. július 13. [9:58]

Elnézi-e a szerb társadalom az erőszakot?

Elnézi-e a szerb társadalom az erőszakot?
Illusztráció

(Belgrádi tudósítónktól)

Az idei év kezdetétől 19 nő lett halálos áldozata a partnerkapcsolatokon belül elkövetett erőszaknak, és ez az adat csak megerősíti a többéves tendenciát, amely szerint az áldozatok száma nem csökken. Csak az utóbbi egy hétben két feleséggyilkosság történt a fővárosban, szinte azonos módon, azonos környezetben. A múlt héten a háromgyermekes anya az újbelgrádi Szociális Védemi Központba vitte gyermekeit felügyelt találkozóra édesapjukkal, ám az más szándékkal jelent meg a helyszínen: a központ előcsarnokában a három gyerek szeme láttára kővel mért halálos ütést a volt felesége fejére, majd elmenekült. A gyilkos a szörnyű tett után vonat alá vetette magát, holttestére másnap találtak rá. A tegnapi tragédia még vérfagyasztóbb: a férfi megkéselte feleségét, majd megfojtotta négyéves gyermeküket a rakovicai szociális központ előtt. Pedig csak azért kellett találkoznia a feleségével, hogy felügyelt feltételek mellett átadja neki a gyereket. A váratlan eseményben a központ három dolgozója is megsérült. A gyilkost azonnal letartóztatták.

A szakemberek, a szociális intézmények egyelőre némák a megrázó esetekre és a kérdésre, hogyan történhettek ilyen mulasztások a részükről. Miképp eshetett meg, hogy az illetékesek nem tartották szigorú ellenőrzés alatt a házastársak találkozását, az egyik apa ugyanis nemrég szabadult a börtönből, ahol két alkalommal is ült éppen felesége és a legidősebb fia bántalmazása miatt? Miért nem cselekedtek azzal a ténnyel összhangban, hogy volt felesége életét féltve házőrző kutyákat tartott a lakásán?

A felsoroltak mellett ezek az esetek annál is inkább aggodalmat keltők, mert már a harmadik, illetve a negyedik partnergyilkosságnak számítanak június elseje óta, amikor a családon belüli erőszak megakadályozására vonatkozó törvény életbe lépett. A törvényhozók szavai szerint a jogszabály szigorúbb és hatékonyabb előírásokat tartalmaz a nőkön és a gyerekeken elkövetett erőszak megakadályozására vonatkozóan, ugyanakkor a korábbi előírásoknál nagyobb szerepet és felelősséget irányoz elő a törvényt alkalmazók számára. Kötelezővé teszi a rendszeren belüli információcserét, valamint a rendőrség, az ügyészség és a szociális központok közötti szorosabb együttműködést az eljárás során. Az új törvény lényeges újdonságot is előír: ezentúl az erőszakos partnert távolítják el a háztartásból, nem pedig az áldozat keres menedéket.

Igaz, a törvény csak másfél hónapja lépett hatályba és eredményt még nem mutat(hat)ott fel. Az azóta elkövetett négy partnergyilkosság továbbra is a korábbi rendszerbeli mulasztások miatt történhetett meg. A tapasztalatok hazánkban azt mutatják, hogy az illetékesek gyakran nem ismerik fel a családon belüli erőszakot és a vele járó veszélyt, nem cselekednek a felhatalmazásukkal összhangban, nincs hatékony információcsere és végül semmit sem tanulnak a hibákból. Továbbá, eljárásukat nem a szakma vezérli elsősorban, hanem a partnerek közötti viszony személyes megélése és azon előítélet, hogy az áldozat váltja ki partnerében az erőszakot. A pszichikai, a verbális erőszakot például családon belüli konfliktusnak minősítik, amit a férj féltékenysége, túlzott szeretete vált ki, ami, ugye, normális. És ettől az évekig tartó normális családi viszonytól jutunk el nemegyszer a gyilkosságig.

Az állam mindaddig nem tudja sikeresen felvenni a harcot a családon belüli erőszakkal, amíg téves üzenetet küld az erőszakoskodónak és az áldozatnak egyaránt: azt, hogy a feljelentett erőszak esetében eljáró tisztségviselők nem ismerik fel a családon belüli erőszak súlyát, az áldozat alárendelt, legtöbb esetben tehetetlen helyzetét, nem bátorítják az áldozatot arra, hogy merje feljelenteni az erőszakot, és amikor azt végül mégis megteszi, nem nyújtanak kellő támogatást és biztonságot a számára. A zaklató ugyanakkor a legtöbb esetben minimális büntetésben részesül, és hamarosan ott folytatja erőszakos cselekményeit, ahol rövid időre megszakították. Egyszóval azt az üzenetet, hogy társadalmunk tolerálja az erőszakot. Nemcsak a családon belül, hanem az idősebbeken, a mozgássérülteken, a sporteseményeken, az iskolatársakon elkövetett erőszakot is. És ez utóbbi kell okozzon legnagyobb fejfájást, mert a gyerekkori erőszakból fejlődik majd ki a többi.

Tóth Elvira


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 22. [17:56]

Ásotthalom, Tiszasziget, Röszke - Egyre többen járnak át Magyarországra dolgozni a jobb fizetésért a szerbiai határ menti falvakból - most viszont az ingázók naponta... >>

2017. július 22. [8:40]

1456. július 22-én a Nándorfehérvárt, a mai Belgrádot védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója... >>

2017. július 21. [5:59]

Szerbia új ombudsmant kapott. A népképviselők kétnapos heves parlamenti vita után 142 szavazattal megválasztották az új köztársasági polgári jogvédőt ötéves mandátummal,... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.61 dinár
1 dollár 103.70 dinár
100 forint 39.47 dinár
100 dinár 253.3 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Nyolc órát vesztegeltek Prijepoljenál a Belgrád-Bar vonat utasai
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve