GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 18. [20:51]

A kis Farhad, avagy tündérmese "belső használatra"

A kis Farhad, avagy tündérmese "belső használatra"
Farhad és a szerb elnök a róla készült portréval

A szerbiai sajtóban nagy port kavart a hír, miszerint egy rendkívüli tehetséggel megáldott afgán menekült kisfiú, bizonyos Farhad Nuri, akit a szerb sajtó csak Kis Picassónak nevez, jótékonysági kiállítást szervezett a menekülteket befogadó központban, s a képei eladásából összekuporgatott kis pénzecskéjét egy beteg szerbiai kisfiú, Nemanja Damčević gyógykezelésére ajánlotta fel, akit pedig még csak nem is ismer.

A hírre a szerb elnök azonnal felajánlotta a szerb állampolgárságot a kisfiúnak és családjának, találkozott is velük, mi több, szelfi is készült az elnökkel.

Farhad két fivérével és szüleivel már egy ideje a krnjačai befogadóközpont lakója. A kisfiú tehetséges rajzoló, bámulatos tehetséggel utánozza le a festészet nagyjainak alkotásait. Azt mondja, hat évesen kezdett rajzolni magától, soha senki nem tanította és ez az, amit mindennél jobban szeret. Álmai egyelőre azonban a krnjačai befogadóközpont kerítései közé vannak zárva. A sajtó azon kérdésére, honnan az ötlet, hogy összegyűjtött pénzét ilyen nemes célra ajánlja fel, Farhad meglepően érett választ adott: “Mi menekültek vagyunk és szükségünk van mások jóságára. S akárcsak nekünk, a betegeknek is szükségük van melegségre, szeretetre és segítségre. Én így tudtam kimutatni a jóságomat és segítséget nyújtani”, mondta a kisfiú, akinek további tervei között szerepel az is, hogy a jövőben összegyűjtött pénzéből színes ceruzákat, festékeket küld az iráni gyerekeknek, így szerezve nekik örömet.

Farhad és családja Afganisztánból menekültek el, ahol folyamatos félelemben éltek. Iránon keresztül Törökországba mentek, innen Görögországba, Albániába, Koszovóba, s végül Szerbiában kötöttek ki. Mindez két év és négy hónapjukba telt.

A kemény megpróbáltatásokon átesett család most itt várja sorsuk további alakulását. Az pedig alakulgat. A kisfiú és apja azt nyilatkozták, hogy ha lehetővé válik számukra a normális élet, a legnagyobb valószínűség szerint elfogadják Aleksandar Vučić azon ajánlatát, hogy vegyék fel a szerb állampolgárságot és telepedjenek le Szerbiában, pedig eredetileg Svájcba szándékoztak menni.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanis a napokban találkozott a Nuri családdal is a krnjačai befogadóközpontban. Ez alkalommal a szerb elnöknek a róla készült portrét nyújtotta át a kisfiú ajándék gyanánt, azután pedig szelfit is készített az elnökkel és családja tagjaival.

A nagy médiapompával kísért eseményt nem hagyta szó nélkül természetesen a szerb ellenzék egy része sem. Zoran ®ivković meglehetősen földhözragadtra sikeredett üzenetben kommentálta az eseményt. A kép alá, amelyen a szerb elnök látható Farhaddal és testvérével, azt írta: “A. Vučić végre megfelelő partnerokra akadt a párbeszédhez”. Nem kellett, hogy különösebben kedvelje a szerb elnököt az, aki erre azt írta, hogy: “Micsoda retardált sovinizmus!”


2017. szeptember 25. [14:04]

Európa számára létkérdés, hogy Angela Merkel koalícióra lépjen a német liberálisokkal és a Zöldekkel - írták a legnagyobb spanyol napilapok hétfőn, értékelve a vasárnapi... >>

2017. szeptember 23. [18:03]

Szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tartanak vasárnap Németországban. A választáson 61,5 millió állampolgár vehet részt, több mint 50 százalékuk nő. A... >>

2017. szeptember 22. [16:36]

(Budapesti tudósítónktól)Ez egy jó szóösszetétel. Azt jelenti, hogy azok, akik ebbe nem tartoznak bele, azok nem demokratikusak. Vagyis tényleg nyugodtan szemétdombra... >>

2017. szeptember 21. [18:46]
Moszkva és a Bundestag-választások
2017. szeptember 20. [17:46]
Szeptember 21: A magyar dráma napja
2017. szeptember 19. [14:54]
Beköszönt a zsidó újév
2017. szeptember 15. [19:41]
Egységben


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve