GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 11. [18:19]

Szerbia a szegénység felé halad, állami stratégia még a láthatáron sincs

Szerbia a szegénység felé halad, állami stratégia még a láthatáron sincs

Évek óta figyelmeztetnek szakemberek és laikusok egyaránt arra, hogy Szerbia a szegénység felé halad. A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a lakosság egynegyedét fenyegeti a szegénység, a szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkanélküliség, az alacsony jövedelmek és az új munkakörülmények befolyásolják a kockázatnövekedést, írj az N1.

Az életszínvonal csökkenésének és a középosztály fogyatkozásának többéves tendenciája nem enyhül. A lakosság negyedét fenyegeti a szegénység. A legveszélyeztetettebbek a három vagy több gyermeket nevelő családok, azután a munkanélküliek és a 18-24 éves korosztály. Kisebb a kockázat a 65 évesnél idősebbek és az alkalmazottak esetében.

Szakemberek szerint a kockázat alapját az alacsony bérek képezik, s a polgárok mind gyakrabban az alapvető dolgokat sem engedhetik meg maguknak.

„A foglalkoztatottsági arány növekedésétől függetlenül a munkaminőség valójában nagyon alacsony, nő a szürkegazdaságban dolgozók száma, s vannak azok az emberek, akiknek csak alkalmi, illetve idénymunkájuk van, közel húsz százalékuk kevesebb, mint két hónapot dolgozik egy évben, s ez az arány kétszer akkora, mint az uniós átlag” – mondta Jelena ®arković Rakić, a belgrádi Közgazdasági Kar munkatársa.

Vannak olyanok is, akik annak ellenére, hogy dolgoznak, a megélhetés határán tengődnek. Ezt támasztja alá a Goąa vállalat dolgozóinak helyzete, akik hosszú ideje nem kaptak fizetést. Az N1 beszélgetőpartnere ezért véli úgy, hogy az új munkaerőpiaci játékszabályok csak újabb problémát képeznek.

„Amikor azt látjuk, hogy az emberek munkát kapnak, majd egyszer csak munkanélkülivé válnak a rugalmas foglalkoztatási és elbocsátási mód miatt, azt látjuk, hogy majdnem mindenkit fenyegethet a szegényég, tehát egyik nap még volt munkájuk, másnap már nincs” – magyarázta Tanja Jakobi, a Közpolitikai Kutatóközpont munkatársa.

A dolgozók azt kérik, hogy a munkaóra árát 130 dinárról 154 dinárra emeljék. A kormányfő nemrégiben megígérte, hogy lesz béremelés, de azt nem tudni, hogy mekkora. Jakobi szerint csak kozmetikázásról lesz szó, s nem hoz jelentős előrelépést.

Szerbiában még mindig nem hozták meg a szegénység elleni küzdelemre vonatkozó hivatalos stratégiát. A legutóbbit még Zoran Đinđić kormányának idejében hozták 2003-ban.


2017. szeptember 22. [16:36]

(Budapesti tudósítónktól)Ez egy jó szóösszetétel. Azt jelenti, hogy azok, akik ebbe nem tartoznak bele, azok nem demokratikusak. Vagyis tényleg nyugodtan szemétdombra... >>

2017. szeptember 21. [18:46]

Moszkva árnyéka rávetül a német parlamenti választásokra is. Berlin két év óta meg van győződve arról, hogy Moszkva destabilizálni akarta Angela Merkel kancellár... >>

2017. szeptember 20. [17:46]

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve. Az MTVA Sajtó- és... >>

2017. szeptember 19. [14:54]
Beköszönt a zsidó újév
2017. szeptember 15. [19:41]
Egységben
2017. szeptember 13. [14:45]
Húszéves a Google


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve