GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 12. [17:26]

Horvátország a „bajkeverő”: minden szomszédjával összeveszett

Bírálja a horvát sajtó a merev zágrábi vezetést

Horvátország a „bajkeverő”: minden szomszédjával összeveszett

Horvátországnak minden szomszédos országgal megromlott a kapcsolata, írja a horvát sajtó.

A Slobodna Dalmacija szerint, miután Horvátország szorosabbra vette a gyeplőt Szlovéniával, amiért az nem fogadta el a határvita perében született döntést, Horvátország egy újabb diplomáciai vitába keveredett Szerbiával a jasenovaci usztasa üdvözlést tartalmazó emléktábla, és a Novosti szerb kisebbségi lap felgyújtása miatt, ismerteti a Tanjug.

Bosznia-Hercegovinával a Pelješac-híd megépítése miatt vált nehézkessé Horvátország kapcsolata, az utóbbi időben viszont a radikális iszlamizálódás veszélye miatt is, amely a zágrábi feltételezések szerint Boszniából fenyegeti Horvátországot és Európát is.

Olaszországgal eddig még viszonylag zavartalan a kapcsolatunk, írja a Slobodna Dalmacija. Ivica Maštruko volt horvát diplomata szerint az ország jelenlegi kapcsolataiért nem a diplomácia a felelős.

A volt diplomata szerint nincs összefüggés Horvátország különféle bonyolult kapcsolatai között, de átfedési pontok vannak.

Minden arra vezethető vissza, hogy Horvátország nem tisztázta le határkérdéseit a környező országokkal, kivéve Magyarországot és Olaszországot. A horvát politika a határkérdések tekintetében ugyanis nem következetes, hanem merev, az eddigi kormányok tárgyalásai nélkülözték a legkisebb kompromisszumra való hajlamot is.

A szlovén határvita kapcsán az egyedüli megoldás az lenne, ha a két ország kétoldalú megállapodást írna alá, amely tartalmazná a hágai nemzetközi döntőbíróság határozatának minden elemét. Ezzel kilábalnának a problémából, és formálisan nem kellene ellent mondaniuk annak az elvi kérdésnek, hogy nem fogadják el a döntőbíróság határozatát, véli Ivica Maštruko.

Mindent figyelembe véve Szerbia és Bosznia-Hercegovina is a szlovén eset végkimenetelére várt, és meggyőződhettek arról, hogy Horvátország nem tartja tiszteletben a bíróság döntését.

A Pelješac-híd kiépítésének problémája is a határkérdésekre vezethető vissza, valamint arra, hogy a horvát politikai vezetők igen erőteljesen vannak jelen Boszniában és a bosznia-hercegovinai politikai életben.

A horvát tisztviselők jelenléte Boszniában feszültséget szül, figyelmeztet a több évnyi tapasztalattal rendelkező diplomata.

Horvátország és Magyarország viszonya pedig a Mol-INA-ügy és a Hernádi Zsolt elleni jogi eljárás miatt vált feszültté.

Függetlenül attól, hogy mennyire komplex és sokrétű Horvátország kapcsolata más országokkal, már Brüsszelben is bajkeverőként és a problémák forrásaként tekintenek az országra, összegezte Ivica Maštruko.

Vesna Pusić volt horvát külügyminiszter szerint Horvátország minden oldalon diplomáciai védekezőállást vett fel, még ha arra nincs is szükség. Meggyőződése szerint a szlovén problémát kormányfői szinten kellene megoldani, mégpedig úgy, hogy közben elkerülik a veszekedést.


2017. szeptember 22. [16:36]

(Budapesti tudósítónktól)Ez egy jó szóösszetétel. Azt jelenti, hogy azok, akik ebbe nem tartoznak bele, azok nem demokratikusak. Vagyis tényleg nyugodtan szemétdombra... >>

2017. szeptember 21. [18:46]

Moszkva árnyéka rávetül a német parlamenti választásokra is. Berlin két év óta meg van győződve arról, hogy Moszkva destabilizálni akarta Angela Merkel kancellár... >>

2017. szeptember 20. [17:46]

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve. Az MTVA Sajtó- és... >>

2017. szeptember 19. [14:54]
Beköszönt a zsidó újév
2017. szeptember 15. [19:41]
Egységben
2017. szeptember 13. [14:45]
Húszéves a Google


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve