Tűlevél
Ki lehet Szerbia miniszterelnöke? Lesz-e szenzáció Belgrádban?
Betűméret:             

Valószínűleg maga Aleksandar Vučić sem gondolta, hogy ekkora főfájást fog okozni számára utódjának, az új kormányfőnek a kijelölése. Hiszen ott van mögötte fegyelmezett haladó pártja odaadó kádereivel, továbbá a hűséges koalíciós partnerek, akik mind kórusban hangoztatják, hogy az ő bölcsességére bízzák a döntést, bárkire is essen a választása. Tehát csak meg kell hoznia a lehető legracionálisabb döntést, és minden megoldódik.

Ám ez csak a látszat, amit a közvélemény számára adott nyilatkozatok sugallnak. A háttérben késhegyre menő viták folynak a lehetséges jelöltektől, s ez nagymértékben megnehezíti Vučić dolgát. A sziklaszilárdnak tűnő haladó-szocialista szövetség rögtön megingott, amint az ország második számú vezetőjének kiválasztása került szóba. A SNS vezetőség nem is próbálja véka alá rejteni, hogy maguknak követelik a posztot azon a címen, hogy a „történelmi jelentőségű hármas választási győzelmet kapitalizálni kell”, értsd: ennek alapján a poszt csakis őket illeti meg. Ezt az álláspontjukat olyan vehemensen védelmezték a kormányalakító személyéről múlt héten tartott konzultáción, hogy pártvezetőjüket is meglepték vele. A SNS előjoga mellett foglaltak állást az ehhez a tömbhöz tartozó törpepártok képviselői is, Rasim Ljajić, Aleksandar Vulin és Dragan Marković Palma, Jagodina különc polgármestere is.

Azzal, hogy Palmának volt még egy furcsa kikötése is, ami utóbb nagy port kavart fel a sajtóban. „Az lehet miniszterelnök, akinek családja és gyerekei vannak, mert csak az tud kellőképpen gondoskodni az egész országról, aki saját családjának is gondját viseli”, idézték szavait. Ha az illető nem felel meg ennek a követelménynek, fűzte még hozzá, akkor az ő pártja, az Egységes Szerbia nem fogja támogatni jelöltetését.

Persze, ez nem puszta családbarát szóvirág volt, hanem konkrét célzás arra a személyre, akit Palmáék nem szívesen látnának ezen a tisztségen: Ana Brnabić államigazgatási és önkormányzati miniszter asszonyra. Márpedig a beavatottak szerint Ivica Dačić külügyminiszter mellett Ana Brnabić az egyik legesélyesebb jelölt Vučić listáján. A ki nem mondott kifogás ellene az, hogy nyíltan vállalja meleg mivoltát, tehát nem él családi életet, nem tagja egyik pártnak sem, és ráadásul még nő is! Valószínűleg egyéb kifogásaik is vannak Palmáéknak, de erről később.

Ivica Dačić, a szocialisták vezetője szintén úgy nyilatkozott, hogy Vučićot illeti meg a döntés a kormányfő személyéről, s ő elfogadja azt, munkatársainak nyilatkozataiból azonban kitűnik, hogy nagyon is számítanak a posztra. A beavatottak szerint Dačić mindenképpen ki akarja eszközölni, hogy Vucic őt bízza meg kormányalakítással, mintegy ellenszolgáltatásként, amiért ő is támogatta Vučić elnökké választását. Állítólag azzal próbálja zsarolni koalíciós partnerét, hogy szocialistái nem vállalják a kormányzati szereplést, ha nem ő lesz a miniszterelnök. Ez pedig nehéz helyzetbe hozná a haladókat: a szocik nélkül instabillá válna a kormány, és nehezen tudná elfogadtatni a reformtörvényeket és az alkotmány módosítását. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy Vučić kénytelen lesz előrehozott parlamenti választásokat kiírni, ami egyáltalán nem kedvez a gazdaságnak.

A múlt héten olyan hírek is felröppentek, hogy Dačić Irinej pátriárka közbenjárását kérte: győzze meg Vučićot, hogy őt és ne a „meleg” Ana Brnabićot válassza, akit a szerb egyház különben sem látna szívesen ezen a poszton. Az egyház azonban cáfolta ezeket a híreket, mondván, hogy ők nem avatkoznak politikai ügyekbe - amiről nehéz meggyőzniük a közvéleményt. Egyes elemzők ugyancsak kétkedve fogadták a pátriárka közvetítéséről szóló hírt, utalva arra, hogy Dačić állítólag ateista, vagy legalább is ateista volt pályája korábbi szakaszában (amikor még az volt a trendi), így nemigen számíthat az egyház segítségére. Ha csak ebben a speciális esetben nem tesznek kivételt.

Ana Brnabić miniszter szakértelmével és szorgalmas munkájával hívta fel magára a figyelmet, s így kerülhetett Vučić látókörébe, mint esélyes kormányfő jelölt. Az egyik belgrádi lap pontokba foglalta, hogy miért kellene őt választani. Többek között az szól mellette, hogy nő, hiszen köztudomású, hogy a nők sokkal jobb szervezőképességgel rendelkeznek mint a férfiak, ami egy kormányfőnél első számú követelmény. Jó példa erre Angela Merkel német kancellár és Margareth Thatcher volt brit miniszterelnök. Másodszor pártonkívüli szakember, mindössze egy éve van a politikában, és nincsenek mögötte botrányok. Továbbá, mint pártonkívülit nem kötelezik a politikai kombinatorikák, és nem vádolható azzal sem, hogy az oroszok vagy a nyugatiak befolyása alatt áll.

Csakhogy egy olyan országba, mint Szerbia, ahol a férfiuralmi tradíciók és a homofób előítéletek még olyan erősen tartják magukat, mintha most léptünk volna ki a tizenkilencedik századból (lásd Palma nyilatkozatát), ott ezek a pozitívumok nem sokat számítanak. És van még egy negatív körülmény, amit valószínűleg Palma is figyelembe vett, az itteni lapok viszont tapintatosságból nem emlegetnek. Annál inkább a horvát sajtó: Ana Brnabić ugyanis horvát nemzetiségű. Zágrábi lapok megírták, hogy nagyszülei Krk szigetén élnek, ő maga azonban Belgrádban született, de gyermekkora nagy részét a szigeten töltötte, és azóta is gyakran látogat el oda. A helybeliek állítólag imádják kedvességéért és szolgálatkész magatartásáért. Egyetemi tanulmányait különben az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végezte. Az Express c. horvát portál szerint igazi megaszenzáció lenne, ha Ana Brnabićot neveznék ki Szerbia miniszterelnökének, aki meleg, pártonkívüli, nyugatbarát liberális és horvát!

A napokban kiderül, hogy lesz-e szenzáció Belgrádban, vagy a pártkombinációk kerekednek felül.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban