Vajdaság
Elhunyt Mirko Đorđević vallásszociológus
Betűméret:             

Életének 76. évében elhunyt Mirko Đorđević vallásszociológus, elemző, publicista. A szerbiai egyházi viszonyok egyik legalaposabb ismerője és legélesebb bírálója volt.

Élesen bírálta a Szerb Pravoszláv Egyháznak a szélsőséges nacionalista vonulathoz való kötődését és a társadalom és az egyház új alapokra való helyezéséért szállt síkra, a Szent Száva hirdette ideológia elhagyását szorgalmazta, amelyet nagyon sok baj forrásának tartott.

Tagja volt a Szerbiai Írók Fórumának, a szerb PEN-klubnak, a Vajdasági Független Újságírók Egyesületének, megkapta a Konstantin Obradović-díjat az emberi jogok fejlesztéséért és kiterjesztéséért, az etikus kiállásért és bátorságért járó Dušan Bogavac-díjat, valamint számos további elismerést a nemzeti kultúra ápolásáért valamint a Vajdaságban élő nemzetek közötti tolerancia ápolásáért.

Több könyve jelent meg, s számos külföldi folyóiratban publikált. Műfordítóként az orosz és francia irodalomból fordított.

Tagja volt a Szerbiak Írók Egyesületének, ahonnan a Vukovár lerombolása miatti tiltakozása jeléül lépett ki 1991 végén és néhány írótársával együtt megalapította az Írók Fórumát. A Republika folyóirat egyik szerkesztője, a Peščanik portál, a Danas napilap és az Autonomija portál rendszeres munkatársa volt.

2002 októberében kilenc szerb értelmiségivel együtt tette közzé azt a felhívást, amelyben a radikális nacionalizmussal és populizmussal szembeni ellenállásra szólítottak fel, 2003-ban pedig megjelentette a Szerb konzervatív gondolkodás című kötetet, amely a Szent Száva által hirdetett eszmék ellenében lép fel.

A szerémségi Šimanovciban élt és dolgozott. (021)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban