Vajdaság
Ajándékozással kezdődött a tanév Nyugat-Bácskában
Betűméret:             

A zombori önkormányzat területén a városban 406, a környező falvakban 271 elsős indult ma iskolába. Közülük 36-an tanulnak magyarul, vagyis eggyel több a tavaly beíratottaknál. A város területén egyetlen tanintézményben, a Testvériség-egység Általános Iskolában folyik magyar nyelvű iskolai oktatás, itt minap iratkozott be a hatodik gyerek, egyébként ötfős tagozatra számítottak.

A városi önkormányzat tavaly kezdte meg az iskolaépület felújítását, akkor 2,5 millió dinárt költöttek erre a célra, míg az idén 9,5 millió dinárt különítettek el a munkálatok folytatására. Az illetékesek elmondása szerint az elkövetkezendő néhány évben ezt a tanintézményt teljes egészében újjáépítik, jövő nyáron már a tantermek kerülnek sorra.

Doroszlón mindössze egy magyar elsős van (a szerb nyelvű tagozatra 8-an iratkoztak), ő összevont tagozaton tanul majd a helybeli harmadikosokkal. Bezdánban 10-en magyarul és 18-an szerbül, Bácsgyulafalván 8-an magyarul és 4-en szerbül, Nemesmiliticsen pedig 6-an magyarul és 18-an szerbül kezdik az iskolapad koptatását.

A nyugat-bácskai körzethez, illetve hódsági községhez tartozó Gombosnak 5 magyar és 12 szerb elsőse van, míg az Apatin alá eső Kupuszinán 12 magyar és 5 szerb, Szilágyin pedig 1 magyar és 5 szerb elsős indult iskolába.

Ma és holnap adták, illetve adják át a Magyar Nemzeti Tanács elsősöknek szánt ajándékcsomagját, amely a tankönyvek kivételével az iskolába induláshoz szükséges valamennyi tanszert tartalmazza, sőt még labda és ugrálókötél is van benne. A zombori, hódsági és apatini iskolákban Pribilla Zsófia és Mészáros László adja át az MNT ajándékát. Gesztusértékű, hogy a szerbül tanulók is kapnak ajándékot, egy füzetet és filctoll garnitúrát.

A zombori önkormányzat elöljárói adták át az újsütetű iskolásoknak a város ajándékát, egy-egy oktató jellegű kifestőkönyvet, valamint a rendőrség minden nebulót biztonsági eszközöket tartalmazó csomaggal ajándékozott meg, ebben biztonsági mellény, villogó karperec és a közlekedési szabályokat ismertető füzet található. A rendőrség fokozott ellenőrzést végzett az iskolák környékén, és a most iskolába induló kisgyerekek szüleinek segédkezett a parkolásban.

F. C. ZS.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban