Vajdaság
Hatalomváltás Óbecsén: Lemondott Knézi Péter
Átalakul a községi hatalmi struktúra: a Vajdasági Magyar Szövetség csatlakozik a koalícióhoz
Betűméret:             

Az óbecsei Községi képviselő-testület ma reggeli ülésén Knézi Péter lemondott képviselő-testületi elnöki tisztségéről.

Ma reggel 9 órakor vette kezdetét az óbecsei Községi képviselő-testület sorrendben 33. ülése, ahol a napirendi pontokat a községi hatalom átrendeződése képezte, a posztjáról lemondó Knézi Péter döntésével megelőzte a napirendben szereplő, leváltásáról szóló javaslat megszavaztatását.

A mai ülésen egyben átalakul a községi hatalmi struktúra is, ugyanis az Óbecséért Polgári Csoport ellenzékbe kerül, míg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) csatlakozik a hatalmi koalícióhoz.

Knézi Pétert a legutóbbi önkormányzati választásokat követően, több képviselőtársával együtt zárták ki a Vajdasági Magyar Szövetség soraiból, amiért a Szerb Haladó Páttal léptek választási szövetségre, ekkor alakították meg az Óbecséért Polgári Csoportot. Azonban a koalíciós felek között feltételezhetően megromlott a kapcsolat, erre utalt az is, hogy már 2012 végén Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke arról beszélt, hogy Óbecsén tárgyalnak arról, hogy a VMSZ belépjen a helyi hatalomba, erre végül hivatalosan csak ma kerül sor.

Így a mai ülésen Knézi Péter mellett az Óbecséért Polgári Csoport többi képviselőjét is felmentik eddigi tisztségük alól, így Acsai István a helyi közösségekkel és vallási közösségekkel megbízott tanácstagot, valamint Galgó Ferenci Andrea oktatással, kultúrával és civil szervezetekkel megbízott tanácstagot is.

Galgó Ferenci Andrea posztját Stefaniga Csaba (VMSZ) veszi majd át, míg Acsai István helyére Tatjana Avramovot (LDP) jelölték.

A néhány hete posztjáról lemondó Tamara Ivanišević alpolgármesteri posztját pedig Kinka Erzsébet (VMSZ) foglalja majd el.

Knézi Péter lemondását követően a Községi képviselő-testület elnöke Nenad Tomašević, a Szerb Megújhodási Mozgalom képviselője lett, míg a testület alelnökének Szilágyi Editet (VMSZ) választották meg. Ezzel pedig több mint harminc éves politikai gyakorlat tört meg a többségében magyarok lakta Óbecse községben, ugyanis korábban minden esetben vagy a község polgármestere, vagy pedig a képviselő-testület elnöke magyar nemzetiségű volt.

Sz. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban