Vajdaság
Szabadka: Ernyőintézmény a kultúrának? Megszűnik a Danilo Kiš Alapítvány?
A tervezett új művelődési központot Brana Crnčevićről neveznék el?
Betűméret:             

A helyi hatalmi koalíció egy új művelődési központ megalapítását fontolgatja, amely egy fedél alatt megszervezné az összes olyan kulturális eseményt a városban, amely különleges jelentőséggel bír Szabadka számára, s az erről szóló döntést már a következő, február 12-re tervezett ülésen meghozhatják. Ha ez megvalósul, a Danilo Kiš Alapítvány megszűnik.

„Hosszasan töprengünk ezen az ötleten, s még kezdeti fázisban van, de lehetséges, hogy a következő ülésen elkészülnek a szükséges dokumentumok, s az erről szóló döntést először a városi tanács hozná meg” – mondta el a Politikának Ilija Maravić, a városi képviselő-testület elnöke.

Maravić kiemelte, ha megalapítják ezt a kultúrközpontot, akkor az szervezi majd többek között az olyan eseményeket, mint a városnap, az újév megünneplése, a Dužijanca aratóünnepség, az Interetno Fesztivál, a palicsi Európai Filmek Fesztiválja, a Gyermekszínházi Fesztivál, a Desiré regionális színházi fesztivál.

Maravić hangsúlyozta, hogy ezen rendezvények esetében „nagy összegeket különítenek el a különféle marketing- és reklámcégek szolgáltatásaira”, azonban – mint mondja – az új központ megalakításával megtakarítanák ezeket a költségeket. „Ezenkívül a kultúrközpont saját maga is jövedelmet valósíthatna meg, ahelyett, hogy az államtól függ” – emelte ki Maravić.

Maravić arról is beszélt, fontolgatják azt a lehetőséget, hogy a központot Brana Crnčevićről nevezzék el, ami azonban bizonyos, hogy az új központ megalapításával a Danilo Kiš Alapítvány megszűnne. Az alapítvány jelenlegi vezetője, Milanka Kostić (SNS) arról számolt be, hogy az elmúlt év végén szervezeti és státusbeli változásra vonatkozó javaslatot adtak át, mert mint alapítvány nem tudnak fennmaradni és működni.

A Danilo Kiš Alapítvány az idén 6,6 millió dinárt kapott a városi költségvetésből projektumainak megvalósítására, míg az új kultúrközpont nem szerepel új költségvetési tételként, így nem tudni, hogy amennyiben megalapítják, átveszi-e az alapítvány büdzséjét. Nem hivatalos értesülések szerint az új kultúrközpont pontosan az alapítvány helyén lesz.

Maravić (SNS) közölte, az ötletről tárgyaltak a koalíciós partnerekkel is, vagyis a VMSZ-szel és az SPS-szel, valamint a kisebbségi pártok képviselőivel is, s eddig senkinek nem volt kifogása az új központ megalapítása ellen. (Politika)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban