Vajdaság
Tiltakozó felvonulást tartottak Nagybecskereken
Betűméret:             

Nagybecskereken a dr. Zoran Đinđić-téren, a Vajdasági Bank előtti platón mintegy ezer polgár gyűlt össze, hogy különféle transzparensekkel, sípokkal, dobokkal fejezzék ki elégedetlenségüket. Egyének - munkások, munkanélküliek, nyugdíjasok, egyetemisták, pedagógusok -, de ugyanakkor egyesületek, szervezetek is társultak a tiltakozókhoz, sőt pártok is csatlakoztak, de a főszervezők jelezték, hogy csak pártszimbólumok nélkül vehetnek részt a megmozduláson.

Az összegyűlt tömeg végigsétált Nagybecskerek sétálóutcáján, majd a városháza előtt egy performansz keretében elégették azt a zászlószerűséget, amelyre mindazt felírták, ami kiváltotta a nagybecskerekiek elégedetlenségét.

Dušan Kokot, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke felolvasta azt a 12 pontot, amelyben összefoglalták követeléseiket. Az egyik pont szerint mielőbb jogorvoslást követelnek annak a több mint 4500 munkásnak a problémájára, akik a tönkrement vállalataiktól nem tudják megkapni az elmaradt béreiket, viszont a fizetőképtelenné vált polgároknak a kommunális számláik miatt, például megvonják a villanyáram-szolgáltatást. A tiltakozók szorgalmazzák, hogy mielőbb vizsgálják felül a kérdéses privatizációkat.

A követelik, hogy május 15-én tartsanak rendkívüli képviselő-testületi ülést, amelyen a távfűtés-szolgáltatás árának növekedése és a gáz minősége lenne a téma, és a petíciót átadott polgárok szeretnék, ha szót kapnának a városatyák előtt. A tiltakozók követelik az önkormányzat képviselőitől, hogy a vízgyár kiépítésének tervét tegyék nyilvánossá, hogy tisztázódjanak a tervek mindenki előtt, és követelik a víz árának csökkenését is.

A tanügyi dolgozók elmaradt juttatásaik kifizetésére is határidőt szabtak, ugyanakkor a városi utasszállítás gondjára is megoldást várnak, továbbá azt követelik, hogy állítsák le a hitelezéseket az olyan projektumokra, mint a Szabadság-tér "sminkelése", fogalmazott a fő szervező. A tiltakozók azt is követelik a város képviselőitől, amely pontokban nem kompetensek, segítsék őket, hogy mielőbb az illetékes szervekhez tudjanak fordulni.

A tiltakozást szervezők hétfőn átadják a 12 pontba összefoglalt dokumentumot hivatalosan is a város vezetésének, elégedetlenségük jeléül viszont most a tiltakozás záró részeként a városháza ajtajára ragasztották fel a követeléseik sokaságát.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban