Vajdaság
Majális: Sokan látogattak el a kirándulóhelyekre szerte Vajdaságban
Betűméret:             

Az időjárás is kedvezett a szabadidős tevékenységeknek, így megteltek majálisozókkal a legismertebb kirándulóhelyek szerte Vajdaságban. Az újvidékiek többsége ezúttal is a Vajdaság ilyenkor egyik legnépszerűbb turistahelyén, a Fruška gorán tölti május elsejét, a zentaiak a sok évtizedes hagyományoknak megfelelően idén is a Népkertben, az egykori pionírotthonnál levő téren majálisoztak, Topolyán a tópart a legvonzóbb majálisozó hely, ugyanakkor a helyiek mellett rengeteg szabadkai, zentai, törökkanizsai, újvidéki és magyarországi vendég érkezett ma a magyarkanizsai strandra.

A Pannon RTV tudósításai szerint legalább 200 ezer személy majálisozik a Fruška gora-i kirándulóhelyeken, a Nemzeti Park dolgozói több mint 20 kirándulóhelyet biztosítottak erre az alkalomra. Az újvidéki önkormányzat egyébként hosszú idő után ismét szervezett majálist a kamenicai parkban, ahol babfőző-verseny, kirakodóvásár és változatos művelődési program várja az érdeklődőket. A szervezők a fiatalabb és az idősebb korosztály számára egyaránt olyan programokat biztosítottak, amelyek mellett pihenve emlékezhettek a munka ünnepére.

A zentai Népkertben, az egykori pionírotthonnál levő téren kirakodóvásár, művelődési műsor, zene és körhinta várta a kikapcsolódni vágyókat, sokan pedig családostól és bográccsal érkeztek a Népkertbe. Az elkészült finomságokkal a főzőversenyre is be lehetett nevezni, de a szervezők azokra is gondoltak, akik a munka ünnepét nem főzéssel akarták eltölteni. A sportolni vágyók idén kispályás labdarúgásban, sakkban, egyéni sporthorgászatban és pikádóban mérhették össze erejüket és ügyességüket, a gyerekek a játszótéren találtak maguknak szórakozást, a legtöbben viszont a bográcsok mellett élvezték a tavaszi napsütést.

A munka ünnepén Topolya községben is sokan kirándultak, sátoroztak Pannónián, a Pilák-völgyében és a pacséri kiserdőben. A legnépesebb majálisozó tömeggel azonban a Topolyai tó partján találkozhattunk. A természeti szépség, a rendezett környezet, a játszótér és a mini vidámpark sok kisgyermekes családot vonzott Topolyára: idén is több ezren döntöttek úgy, hogy a tóparton ünnepelnek. Rostélyon, tárcsalapon, bográcsban készítették az ételeket a kempingező társaságok, de a tóparti sétányon kirakodóvásár, sportolási lehetőségek és majálisi finomságok is várták a Topolyára látogatókat.

Jó hangulatban telt a majális a magyarkanizsai strandon is, ahová a helyiek mellett rengeteg szabadkai, zentai, törökkanizsai, újvidéki és magyarországi vendég érkezett, sokan közülük sátrat is állítottak. Magyarkanizsán már 10 órakor sült a rostélyos, főtt a bográcsos, de eladásra is készültek ételek, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény pedig jótékonysági palacsintasütést szervezett az óvoda fejlesztése céljából. A Tisza-parti majális egy magánvendéglő szervezésében, az önkormányzat támogatásával valósult meg. Az idén a családok felé kívántak nyitni, ezért számtalan programot beiktattak a gyerekeknek. A magyarkanizsai majálison tiszai hajókirándulás és gazdag kirakodóvásár is várta az érdeklődőket. A kissé szeles, de szép, napos időben késő délutánig voltak látogatók a standon és környékén.

Kishegyesen a focipályán várta hamisítatlan majálisi hangulattal a kikapcsolódni vágyó polgárokat. A majálison volt élőzene, sportjátékok és piknikezni is lehetett. Ugyanakkor három bográcsban főtt a majálisi babpaprikás a helyi közösség és az Ifjúsági iroda közös szervezésében megvalósuló majálison, s ebédidőben több mint háromszázan álltak sorba a bográcsoknál. Kishegyesen néhány évvel ezelőtt elevenítették fel először a településszintű ünneplést azzal a céllal, hogy visszaállítsák a majálisozás régi fényét, azóta évről évre egyre több család dönt a közös majálisozás mellett.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban