Vajdaság
NDNV: Messze még a sajtószabadság
Betűméret:             

(A Média rovatunkból átvett anyag)

Szerbia és Vajdaság a sajtószabadság idei világnapját is sajtószabadság nélkül várja, közölte a Vajdasági Független Újságírók Egyesülete (NDNV).

A NDNV a világnap alkalmából közzétette szövegében rámutat arra, hogy Szerbiában a médiumok “irányítottak és korruptak”, alacsony a szakmai színvonal, az újságírók pedig megalázottak, éppen ezért a polgárok nem jutnak megfelelő információkhoz ahhoz, hogy az életükre nézve fontos döntéseket helyesen hozzák meg.

“A tavaly elfogadott médiatörvények, noha összehangolták őket az európai normákkal, az újságírói és médiaszervezetek követeléseivel, még csak ezután bizonyíthatnak a gyakorlatban, egyelőre az a benyomás, hogy két vágányon haladnak, az egyiken a törvény, a másikon viszont a médiavalóságnak kell magát átvergődnie a politikai, gazdasági és különféle titkosszolgálati befolyásolások sűrűjén”, írja közleményében az NDNV, emlékeztetve arra, a nyomásgyakorlásokról, a médiumok ellenőrzés alá vonásáról szó volt a Korrupcióellenes Tanács ez évi jelentésében is, amelyben egyebek között az áll, hogy a médiahelyzet az előző, négy évvel ezelőtti jelentéshez képest, tovább romlott.

“Egyes médiumok drasztikusan megsértik a szakmai követelményeket, Aleksandar Vučić (szerbiai kormányfő) személyi kultusza megteremtésének rendelik alá munkájukat, s szégyenletes kampányokat folytatnak másként gondolkodó politikai ellenfeleivel szemben, s ezért egészen biztosan bekerülnek az újságírás szégyeneinek történelmébe, akárcsak háborús uszító társaik a kilencvenes években”, figyelmeztet közleményében az NDNV.

A szakmai szervezet szerint a helyzet hasonló a “mainstream médiumok” többségében is, éppen ezért “komoly veszélybe került a média pluralizmusa, a kritikai gondolkodást pedig jószerével az internetre száműzték”.

“Az NDNV nagy figyelemmel követi a közszolgálati RTS és RTV vezető embereinek megválasztását, s hisz abban, hogy ez a választás világosan megmutatja majd, vajon a médiatérnek van-e bármilyen esélye a javulásra”, áll a közleményben, hozzátéve, ez a választás megmutatja majd, folytatódnak-e a megkezdett pozitív elmozdulások az RTV-nél, s vajon az RTS-nek sikerül-e magát kiszakítania a “hatalom öleléséből”.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban