Vajdaság
A tartományi kormány cáfolja Vučićnak a média lefizetésével kapcsolatos állítását
Betűméret:             

A vajdasági kormány tagadja Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő állításait, amelyek szerint a tartományi választásokat megelőzően a kormány „hatalmas pénzeket” ad a sajtószerveknek, hogy azok a köztársasági kormány ellen folytassanak kampányt.

Vučić azzal vádolta meg a tartományi kormányt, hogy 700 millió dinárt oszt szét azok között a tartományi médiumok között, amelyektől a legnagyobb támogatásra számít „a bűnözői és katasztrofális 16 éves hatalom megőrzéséhez”.

A vajdasági kormány közleményben kifejti: különböző szerveken keresztül a vajdasági kormány és a tartományi szervekkel kapcsolatos tájékoztatás támogatására választanak ki eszközöket a médiumok számára, ez pedig nem törvényes kötelesség.

A közlés szerint a tartományi művelődési és köztájékoztatási titkárság ebben az évben mintegy 440 millió dinárt választ ki erre a célra, ebből nagyjából 295 milliót költenek a nemzeti tanácsok által alapított médiumok pénzelésére, ez ugyanis a tartomány törvényes kötelessége a tájékoztatásról és médiumokról meg a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvények értelmében.

„Emellett 72 millió dinárt választanak ki a Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) számára, hogy átvészelje a tévé-előfizetés megszüntetésével kiváltott nehézségeket” – áll a közleményben.

Hozzáteszik, a fennmaradó összeget azoknak a médiumoknak a projektalapú pénzelésére szánják, amelyek nemzeti, tartományi, regionális és helyi szinten tájékoztatnak Vajdaság Autonóm Tartományról, s ez szintén törvényes kötelezettség, a tájékoztatásról és médiumokról szóló törvény szerint.

„Mindennek fényében tudni szeretnénk, hogy a médiumok melyik említett kategóriájáról gondolja azt a kormányfő, hogy a legnagyobb támogatást nyújtják ’a bűnözői és katasztrofális 16 éves hatalom megőrzéséhez’” – áll a vajdasági kormány közleményében.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban