Vajdaság
Rendkívüli árvízvédelmi helyzet Újvidéken
Betűméret:             

Rendkívüli árvízvédelmi helyzetet hirdettek Újvidék legveszélyeztetettebb városrészeiben. Kabol (Kovilj), Slana bara, Vidovdansko naselje és Klisa után várhatóan Sajlovo és Bangladeš városrészekben is kihirdetik a rendkívüli helyzetet.

Külön telefonvonalakat nyitottak azok számára, akiknek komoly gondokat okoztak az esőzések, ők a 480 77 58-as vagy a 480 77 89-es számot tárcsázhatják.

Sajlovo lakosai a 021 hírportálnak nyilatkozva azt mondták, csalódtak, amiért a városi szolgálatok részéről nem érkezett segítség, és tartanak attól, hogy mi lesz, amennyiben újra esni kezd az eső, hiszen már most is víz alatt vannak az utcák és udvarok.

Időközben Újvidék rendkívüli helyzetekkel foglalkozó stábja rendes árvízvédelmet vezetett be az egész városra vonatkozóan.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet (RHMZ) adatai szerint Kabol területén mintegy 142 liter eső esett négyzetméterenként 24 óra leforgása alatt, Futakon ugyanakkor kevesebb mint 100 liter, az egész város területén pedig 80-90 liter csapadék hullott négyzetméterenként 8 óra alatt. A helyzet komolyságát tanúsítja az az adat is, hogy májusban az egész havi átlagos csapadékmennyiség 60 liter négyzetméterenként.

Ugyanakkor egyes polgárok viselkedése hozzájárul a probléma fokozásához, ugyanis rákötötték az emésztőgödröket a felszíni vizek elvezetésére szolgáló csatornákra, ezzel pedig tönkre tették az infrastruktúrát.

Klisa lakóinak elmondása szerint a Szécsányi meg a Szenttamási utcákban ürülék úszott a vízben tegnap este. „Az embereket a bűz fojtogatta, mert kiöntött az a csatorna, amely a Kotex product gyárból szállítja el a szennyvizet, és össze van kötve azokkal a kanálisokkal, amelyeknek a felszíni vizeket kellene elvezetni” – mesélték, illetve hozzátették: erről a több éve jelentkező problémáról minden illetékes intézményt tájékoztattak, de senki sem reagált.

A Bangladeš városrészben lajtos kocsikból juthatnak ivóvízhez a lakosok, és ideiglenes szállást is biztosítottak arra az esetre, ha egyes családok kénytelenek lennének elhagyni otthonukat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban