Vajdaság
Szemmel látható a Palicsi-tó vizének javulása
Betűméret:             

A Palicsi-tónak és környékének állapotjavítására szolgáló alaptervet egy éve fogadta el a Városi Képviselő-testület. A terv megvalósításának segítésére és koordinálására akkor a város polgármestere egy munkacsoportot nevezett ki, amelynek tagjai: Huzsvár József polgármesteri tanácsadó, a terv végrehajtását figyelemmel kísérő munkacsoport elnöke, Márton Ferenc, a Palics-Ludas KV igazgatója, Michell Rohmann, a Palicsi Park Kft. szakmunkatársa és Žika Reh, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Titkárság titkára. Ma délelőtt sajtótájékoztató keretében prezentálták a Palicsi-tó és környéke környezeti állapotának fejlesztését célzó terv meghozatala óta történt eredményeket.

A sajtótájékoztatón Michell Rohmann az eddig elért látható eredményeket mutatta be. Mint elmondta, a Palicsi-tó vizének minőségbeli javulása a II. és III. szektorban egyrészt a szennyvíztisztítónak, másrészt pedig a madarak visszatértének köszönhető. A madarak ugyanis kifogják a tóból az ezüstkárászokat, amelyek minden más élőlényt kiszorítanak élőhelyükről. Hozzátette, hogy a II. és III. szektorban a biodiverzitás már visszatért a normális kerékvágásba, a IV., turisztikai részen azonban 2-3 év múlva várhatóak látható eredmények.

Žika Reh többek közt a csatornahálózat kiépítésének fontosságáról beszélt, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy korlátozni tudják a tó szennyezését. Kiemelte, a Palicsi tó turisztikai része nem egy nagy medence, amelyben csak úgy kicserélhetjük a vizet, annak saját ökoszisztémája, élővilága van. Véleménye szerint ennek az élővilágnak a helyreállítása a legfontosabb.

A projekt eddig sikeresen megvalósult pontjai között szerepel többek közt a városi szennyvíztisztító telep felszerelése egy jobb működést biztosító technikai berendezéssel, egy többfunkciós kétéltű nádvágó jármű beszerzése, valamint a tisztítótelep préselt iszapjának megfelelő elhelyezése is. Néhány elsőbbséget élvező pont a tervezetből: a vizek szennyezésének csökkentése, módszerek kidolgozása a csatornahálózatra kapcsolódás növekedésének serkentésére, biomanipulációs tevékenység valamint ismeretterjesztő akciók szervezése.

Az akciótervhez szükséges anyagiakat a németországi KfW bankhálózat biztosítja, mintegy 4,76 millió euróval. A terv bárki számára megtekinthető a www.subotica.rs/index/page/id/8253/lg/sr/pr/1 weboldalon.

Huszka Lilla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban