Vajdaság
Trócsányi: Magyarország megosztja Szerbiával az uniós tapasztalatait
Betűméret:             

Magyarország szeretné átadni Szerbiának az európai uniós csatlakozási folyamat, illetve tagság alatt szerzett tapasztalatait az igazságügy területén - hangsúlyozta Trócsányi László igazságügyi miniszter kedden Szabadkán a Kisebbségi jogok érvényesítése Magyarországon - a legjobb gyakorlat bemutatása című konferencia után.

A tárcavezető szerb kollégájával, Nikola Selakovićtyal is tárgyalt a magyar és a szerb igazságügyi minisztérium együttműködéséről.

Trócsányi László kiemelte, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai integrációját, ahhoz pedig, hogy a csatlakozási folyamat sikeres legyen, elméleti és gyakorlati szakmai segítséget is nyújt. "Át szeretnénk adni azt is, hogy ha már Szerbia tagja lesz az Európai Uniónak, akkor hogyan kell tárgyalni az unió intézményeivel" - tette hozzá. A magyar minisztérium azokról a vitákról is beszámol a szerb tárcának, amelyeket esetlegesen Brüsszellel folytat, hogyan alakítják a magyar tárgyalók érvelésüket, álláspontjaikat, és a tárca az esetleges bíróság előtti eljárásokat is bemutatja - részletezte a miniszter.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy nagyra értékeli a szerb alkotmánynak a kisebbségi jogokra vonatkozó rendelkezéseit. "Azon vagyunk, hogy ezek a gyakorlatban is, konkrét példákon keresztül megvalósulhassanak" - mondta.

Felszólalásában Trócsányi László emlékeztetett arra, hogy Európában 75 millióan élnek kisebbségben, ami a kontinens lakosságának 10,29 százaléka, és a kisebbségi jogok védelme már az Európai Unióban is megjelent, és egyre fontosabb helyet kap.

Elmondta, Magyarország és Szerbia hasonlít abban is, hogy mindkét ország elismeri a kisebbségek kollektív jogait, ezért fontos Szerbiában a nemzeti tanácsok, Magyarországon pedig a kisebbségi önkormányzatok létezése.

Nikola Selaković szerb igazságügyi miniszter kitért arra, hogy ebben az esztendőben Magyarország uniós tagként elsősorban a különböző törvények megfogalmazásában, valamint bizonyos területek - például az adatvédelem vagy a magánszféra védelme - szabályozásában segítette Szerbiát.

Hozzátette, hogy a közeljövőben szó lesz még a korrupció elleni harcról is. "Magyarországnak uniós tagként be kell tartania az EU-s szabályokat, mi pedig tagjelöltként úgy alakítjuk ki a törvényeinket, hogy azok megfeleljenek a brüsszeli elvárásoknak" - tette hozzá.

Magyarország kiemelt segítséget nyújt Szerbiának az igazságüggyel és a kisebbségi jogokkal foglalkozó csatlakozási fejezetek megvalósításában - hangzott el. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban