Vajdaság
Jó hír: Besárgult a Palicsi-tó vize
Betűméret:             

A Palicsi-tó megszokott zöld színét sárga váltotta fel, ami a szakemberek elmondása szerint jó hír, mivel azt jelzi, hogy a víz egészségesebb és tisztább, írja a subotica.com portál.

Az elmúlt két hónapban azon munkálkodtak, hogy befolyásolják a víz minőségét és javítsák a tó növény- és állatvilágának állapotát.

Folyamatosan friss vizet öntenek a tóba, ami homokkal keverve sárga színt eredményez, mert kevesebb az alga, de a tó áttetsző, némely részeken akár két méterig is. A különösen invazív ezüstkárász lehalászása is meghozta az eredményt. Ez a faj károsan hat a tó biodiverzitására.

Összesen 17 tonna ezüstkárászt halásztak le, s az állatkert lakóit etetik vele. Azt tervezik, hogy csukát és harcsát telepítenek a tóba, hogy még jobban csökkentsék az ezüstkárász populációját.

Szakértők szerint még körülbelül 160 tonna ezüstkárászt kell lehalászni, hogy a tó ökoszisztémája normalizálódjon. A halpopuláció csökkentése lehetővé teszi az algákkal táplálkozó vízibolha elszaporítását is, amelynek köszönhetően a víz még tisztábbá válna.

Azon is látszik, hogy tisztább a víz, hogy megnőtt a süllő- és sügérpopuláció. Ezek olyan halfajok, amelyek a tisztább vizet választják, amely nagyobb arányban tartalmaz oxigént, erősítette meg Huzsvár József, a Palicsi-tó állapotának javításával foglalkozó munkacsoport elnöke.

A Palicsi-tó vizének foszfortartalma is 90 százalékkal csökkent, amely szintén befolyásolja a víz tisztaságát.

A szabadkai helyi közösségnél azt remélik, hogy, ha nem is az idén, de jövőre már alkalmassá válik a tó fürdőzésre, őszre pedig az első beruházók jövetele várható. (Dnevnik)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban