Vajdaság
Komplex személyiségfejlesztő foglalkozások zajlottak Zentán
Betűméret:             

Ma délután ért véget Zentán az a háromhetes intenzív kurzus, amelynek keretében a magyarországi Pető András Főiskola szakemberei tartottak fejlesztő foglalkozásokat a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő vajdasági magyar gyermekek és felnőttek számára.

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében Zentán megtartott háromhetes intenzív kurzuson három különböző korcsoportban összesen huszonhat személy vett részt, akiket a szakemberek a ma már a világ negyvennyolc országában jelenlévő Pető-módszer segítségével fejlesztettek. Ez egy olyan komplex személyiségfejlesztés, amelynek során a konduktorok kijelölik a központi idegrendszeri sérülésekkel küzdő személyek számára azt a célt, amelyet el kell érniük, valamint megmutatják nekik azt az utat is, amelynek segítségével a kitűzött célt el tudják érni, hangsúlyozta dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Pető András Főiskola rektora, aki elmondta, a Pető András Főiskolán konduktorképzés és konduktív fejlesztő módszer segítségével történő fejlesztés folyik, dominánsan mozgássérült gyermekek és felnőttek számára, azaz olyan gyermekek és felnőttek számára, akik központi idegrendszeri sérülésből eredően váltak mozgássérültekké.

A Zentán megtartott háromhetes intenzív kurzus résztvevőin az első eredmények máris szemmel láthatóak, emelte ki Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke, aki elmondta, a szülők tapasztalatai rendkívül pozitívak, ezért már nagyon várják a következő kurzust, amelyet a tervek szerint az ősz folyamán szerveznek majd meg.

A Magyar Nemzeti Tanács tervei azonban ennél jóval távolabbra mutatnak, hangsúlyozta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, aki elmondta, szeretnék a módszert térségünkben is meghonosítani, annak érdekében, hogy a többségi társadalom is megismerje és felfedezze az értékét, és ezáltal egy kicsit módosuljanak azok a gyógypedagógiai és fejlesztőpedagógiai módszerek is, amelyek jelenleg érvényben vannak Szerbiában. Hozzátette, ennek elérése érdekében a Pető András Főiskola illetékeseivel arról is tárgyaltak, hogyan lehetne térségünkben is meghonosítani azt a sajátos módszerek alkalmazásával zajló konduktorképzést, amely a Pető András Főiskolán folyik.

A Zentán megtartott háromhetes intenzív kurzus költségeit a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és magyar kormány fedezte, a konduktorok itt-tartózkodását pedig a Magyar Nemzeti Tanács biztosítja.

H. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban