Vajdaság
Zenta: Önkormányzati sajtótájékoztató az ellenzék vádjaira reagálva
Betűméret:             

Augusztus 26-án, pénteken Zenta Város Önkormányzatának illetékes képviselői sajtótájékoztatót tartottak a két nappal korábban megtartott ellenzéki találkozón elhangzottakra reagálva.

Az augusztus 24-én megtartott sajtótájékoztatón az ellenzéki Demokrata Párt, a Magyar Mozgalom és a Magyar Polgári Szövetség községi frakcióvezetői kifogást emeltek az önkormányzati posztokon elhelyezkedő női képviselők számarányát illetően. Ezenkívül felmerült a Zentai Cukorgyár lehetséges csődeljárásával kapcsolatos tétlenség az önkormányzat részéről, valamint a zentai Pro Urbe díjról szóló felhívás szabálytalan meghirdetése is.

A sajtótájékoztatón Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, a tényszerű politizáláshoz ragaszkodva mindenképpen szükséges feltárni azokat a dokumentumokat, amelyek az ellenzék részéről támasztott valótlan állításokat cáfolni tudják. A nemi egyenjogúságra vonatkozó törvény megsértése miatti feljelentést, amelyet az ellenzéki frakcióvezetők a tartományi ombudsmannál és a köztársasági esélyegyenlőségi biztosnál nyújtottak be, az önkormányzat többségi képviselőtestülete megfelelően és időben megválaszolta. A polgármester hangsúlyozta, hogy a nemi egyenjogúság kérdésében a részükről nem történt törvénysértés, hiszen a községi képviselő-testület elnöke hölgy, illetve a nemi arányokat figyelembe vették a képviselő-testület bizottságainak összetételénél is. A községi közigazgatás vezetőségében szintén nagy számban vannak hölgyek, a végrehajtószerveknél a számokat vizsgálva a legtöbb alkalmazott szintén a nők közül kerül ki. A hat zentai oktatási intézmény közül négynek női igazgatója van, a közvállalatok ellenőrzőbizottsági tagjai közül is négyből egy hölgy.

Ceglédi Rudolf hozzátette, a Pro Urbe díj felhívásának közzétételét már hosszú évek óta ugyanúgy végzik az illetékesek, ezért számukra érthetetlen, miért most okoz problémát a díj meghirdetésének módja. Ceglédi továbbá a sajtótájékoztatón arról biztosította a lakosokat, hogy céljuk ezentúl is a tényszerű, egyenes politizálás lesz és reményét fejezte ki, hogy a jövőben az ellenzék sem fogja szükségét érezni ehhez hasonló szenzációkeltésnek.

Balo Tatjana, a községi képviselő-testület elnöke a polgármester nyilatkozatát kiegészítve kijelentette, számára újra bebizonyosodott, hogy a Demokrata Párt politikája hazugságokon alapszik. Az ellenzék részéről érkező támadást reality-politikának minősítve leszögezte, hogy ilyen módon semmi esetre sem érhetnek célt. Ezután pedig megfogalmazta, hogy a nemi egyenjogúság megsértésére vonatkozó feljelentés megalapozatlan. Számára világos, hogy a demokraták számára nehéz az ellenzék szerepében tevékenykedni, de az a kommunikációs mód, amit alkalmaznak, nem vezethet eredményhez és általa nem juthatnak többé hatalomra.

Danilo Popov, a Községi Tanács tagja ugyancsak hozzátette, hogy az ombudsmannak benyújtott feljelentést ehhez hasonló valótlan alapon bármely korábbi évben is megtehették volna, de önmaguk ellen akkor nem emeltek kifogást. Az önkormányzat számára továbbra is mindenképpen az előrehaladás lesz a cél.

Lőrinc Csongor, a Községi Tanács tagja részletesen ismertette, hogy a nyári hónapok folyamán a zentai községi képviselő-testület pontosan mely napokon ülésezett a zentai cukorgyár ügyében, így valótlannak ítélte meg a vádat, hogy a zentai önkormányzat nem nyújtott megfelelő segítséget a gyár megmentése érdekében.

Terzić Petar, a polgármester tanácsadója pedig kifejtette, hogy a zentai cukorgyár ügye várhatóan szeptember elseje után dől el, amikor is a gazdasági bíróság a gyár esetleges csődeljárásával kapcsolatban határozatot hoz.

Az újságírók kérdésére Ceglédi Rudolf hozzátette, hogy máris folyamatban van a fűtőrendszer bérleti szerződésének előkészítése, ami a lakosság számára garantálja a fűtés megfelelő üzemeltetését az őszi hónapoktól kezdve, valamint folyamatban van egy nagy kapacitású gázkazán kiépítése, ami ugyancsak a polgárok fűtési problémáit lesz hivatott enyhíteni.

M. Zs.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban