Vajdaság
Velebit: Saját költségükön telepítettek szélvédő fasort a haladópárti aktivisták
A faültetési akcióban a környező községek aktivistái is részt vettek
Betűméret:             

A dombon épült, Magyarkanizsához mintegy tíz kilométerre lévő Velebit lakóinak minden télen komoly gondot okoznak a hóátfúvások. A falu és a szomszédos Ilonafalu (Vojvoda Zimonjić) közötti kiváló utat ugyanis, amely a nagy, szikes legelőn, az úgynevezett Járáson vezet át, a szinte állandóan fújó, télen a megszokottnál is erősebb északi szél általában betemeti hóval, különösen azokon a helyeken, ahol az úttest alacsonyabban fekszik a mellette elterülő legelőnél. Egyik ilyen az a Járást átszelő két csatorna közötti, mintegy 700 méternyi útszakasz, amely szinte minden télen közlekedési gondokat okoz a velebitieknek, de most már - az Oromhegyes és Orom közötti útszakasz felújításával - azoknak is, akik ezekre a településekre, netán Szabadkára igyekeznek.

A Szerb Haladó Párt (SNS) magyarkanizsai községi bizottsága és velebiti szervezete úgy döntött, hogy összefog és megpróbálja megszüntetni a sokéves problémát. Miután meghirdették az akciót, adományokat gyűjtöttek, hogy beszerezhessék azt a több száz orosz olajfacsemetét (más néven keskenylevelű ezüstfa, szerbül dafina) amelyet munkaakcióban ültettek el az említett útszakasz mindkét oldalán. Ez a fafajta kiválóan bírja a szikes talajt és tűri a szélsőséges időjárási körülményeket is, gyorsan nő és terebélyesedik, ami azt jelenti, hogy rövid időn belül összeérő élő fasort képez majd.

„Nagy előnye ennek a fafajtának, hogy a jószágok sem kedvelik, ezért a frissen ültetett facsemetékre nem jelentenek veszélyt a környéken legelésző juhok és szarvasmarhák sem. Nagy megelégedésünkre akciónkhoz csatlakoztak más községek aktivistái is, így a faültetésen pártunk több mint 50 magyarkanizsai, velebiti, törökkanizsai, zentai, csókai, adai, moholi és nagykikindai tagja vett részt. Bízunk benne, hogy akciónk eredményes lesz és a tél nem okoz újabb gondokat a környéken élőknek” - nyilatkozta az akció főszervezője, Miloš Kravić, a Szerb Haladó Párt magyarkanizsai községi bizottságának alelnöke.

A faültetési akcióból részt vállalt Nikola Lukač, az észak-bánáti közigazgatási körzet vezetője is. Nem terepszemlére érkezett, hanem nagykikindai társaival együtt lapátot ragadott és ültette a facsemetéket.

„A környezetvédelem nagyon lényeges mindennapi életünkben. Mivel Vajdaságnak ez a része eléggé gyéren fedett fákkal és erdőkkel, fontosnak tartottam támogatni pártunk magyarkanizsai, illetve velebiti szervezeteinek kezdeményezését és természetesen minden hasonló kezdeményezést támogatni fogok, bárhonnan is érkezzék. Annál is inkább pátfogoltam ezt az akciót, mert a szervező magyarkanizsaiak mellett körzetünk több községéből is bekapcsolódtak az aktivisták, ami példaértékű lehet a jövőben más községek vonatkozásában is. A haladópárti aktivisták eddig is részt vettek különféle akciókban, mint középületek, akár óvodák vagy éppen köztéri padok festése, rendbetétele, kanálisok tisztítása, falevelek összegyűjtése, szociálisan veszélyeztetett személyek megsegítése és hasonlók, és a jövőben is törekedni fognak ott lenni mindenütt, ahol arra az embereknek szükségük van” - hallottuk a körzetvezetőtől.

A velebiti faültetési akció résztvevői azt tervezik, hogy az út két oldalán most elültetett fasorok mellé még egy-egy sort telepítenek majd, hogy a szélvédő sáv az extrémebb téli időjárási körülmények közepette is maradéktalanul betölthesse funkcióját.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerdától Szabadkán egy hétre lezárják a forgalom elől a Rudics utca egy részét. A Matko Vuković utcai körforgalomtól a gimnázium előtti körforgalomig lesz az utca lezárva az ivóvízhálózaton folyó javítási munkálatok miatt. A közelmúltban csőtörés volt az utcában, az egyik fővezeték sérült meg. A kiömlő víz...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:53 ]
Ma reggel találták meg Mijodrag Tošković zászlós holttestét, aki tegnap tűnt el, amikor azt gyakorolták, hogyan kell leszállni helikopterből vízfelületre a Duna-Tisza-Duna csatornán. A holttestet a 72. különleges műveleti dandár búvárai találták meg a csendőrség búváregységének és a belügyminisztérium rendkívüli...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 13:51 ]
A Polgári Fordulat nevű civil szervezet ma közölte, hogy panaszt nyújtott be a tartományi várostervezési és környezetvédelmi titkárságnál Nagybecskerek város azon döntése miatt, amely lehetővé tette a Linglong kínai cégnek, hogy egy nem veszélyes hulladék tárolására szánt raktárat építsen anélkül, hogy...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 12:35 ]
Beolvasás folyamatban