Vajdaság
Vajdaságban a polgárok 47 százaléka gazdaságilag inaktív
Betűméret:             

Vajdaságban a polgárok 47 százaléka üzletileg inaktív, ami azt jelenti, hogy nincs semmilyen munkájuk, de nem is keresnek, illetve nyugdíjasok vagy egyetemisták.

A Köztársasági Statisztikai Intézet egész Szerbiát felölelő legújabb felmérésének eredményeiből kiderül, hogy Vajdaság az ország összes régiója közül a harmadik helyen áll a munkanélküliségi arány szempontjából, de a lakossági aktivitás tekintetében közel kétszeres növekedést jegyeznek az előző év ugyanezen időszakához képest. Ez azt jelenti, hogy egyre több polgár dolgozik, vagy legalább keres valamilyen munkát.

A foglalkoztatottsági arány az idény- és az alkalmi munkák területén nőtt meg, a határozatlan időre szóló munkák esetében és az állami szolgálatoknál viszont csökkent.

Az adatok szerint Vajdaságban egyre több a fiatal, aki legalább keres munkát, s leginkább a kereskedelem és a feldolgozóipar területén tudnak elhelyezkedni. Összességében egész Szerbiában a legtöbb ember a mezőgazdaságban és a feldolgozóiparban dolgozik.

A nők valamivel sikeresebbek voltak a munkába állás terén a tavalyi év ugyanezen periódusához képest, de a férfiak még mindig előnyt élveznek.

Az inaktív lakosság arányáról szóló adatok aggasztóak, ugyanis az intézet által megkérdezettek közel fele nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem keres munkát.

Egyébként Vajdaságban, de egész Szerbiában is, statisztikailag a felsőfokú képesítéssel rendelkező emberek jutnak legnehezebben munkához, az alacsonyabb és középfokú végzettségűek foglalkoztatása esetében pedig növekedést jegyeztek. (021.rs)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban