Vajdaság
Zenta: A város néprajzkutatóira emlékeztek
A nagyközönség több gyűjtésükbe is betekintést nyerhetett
Betűméret:             

Adatok a néprajz szerelmeseinek élettörténetéhez címmel tartottak tegnap este emlékülést a zentai Múzeumban, ahol a két jeles helybéli néprajzkutató, Tripolsky Géza születésének 90., és Burány Béla születésének 85. évfordulójára emlékeztek az egybegyűltek. A rendezvény házigazdái a Kiss Lajos Néprajzi Társaság és a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ volt.

Dr. Szőke Anna, néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke jól ismerte mindkét tudóst és mint mondta, sokat tanult tőlük. Felidézte, hogy Tripolsky Géza munkássága mély benyomást tett rá, miután jelen volt a jeles tudós egyik kishegyesi fellépésén.

– Számomra ez egy meghatározó pillanat volt. Mély nyomott hagyom bennem, és attól kezdve odafigyeltem a népdalokra – emlékszik vissza Szőke Anna.

Tripolsky Géza nagy gyűjtő volt, emellett a zentai Városi Múzeum igazgatója is. Kónya Sándor, az est egyik előadója is szeretettel és tisztelettel emlékszik vissza a néprajzkutatóra. Elmondta, tőle kapott indíttatást arra, hogy figyelje néprajzi értékeinket. Hozzátette, hogy mindkét tudós munkássága fontos az itteni közösség számára.

– A hagyományaink tiszteletét plántálja belénk az ő tevékenységük. Ezért ennyire jelentős, mert a hagyományaink, a gyökereink nélkül elveszünk – emelte ki Kónya Sándor.

Tripolsky Géza halála után munkáját Burány Béla folytatta, aki elsőként gyűjtötte össze a Nádsípot fújtam című művében a gyermekdalokat, mondókákat, játékokat. Ennek a kötetnek a tartalmából adtak egy kis ízelítőt a zentai Hófehérke óvoda növendékei, akiket Híres Laura készített fel. Az óvónő elmondta, hogy a kötetben található versikék számára is kellemes emlékeket hoznak vissza.

– A nagymamám sokat mondogatta a gyógyító mondókákat, a csúfolódókat, és ezek még mindig a szívemben élnek, és ezért ezeket én is szívvel, lélekkel, ugyan olyan gyermeki boldogsággal tudom visszaadni az óvodásoknak – mondta Híres Laura.

Az est folyamán fellépett a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület, a Tópart Magyar Művelődési Egyesület és az oromhegyesi Tisza Menti Zengő citerazenekar is, akik a kutatók népdalgyűjteményéből állítottak össze egy csokorra valót. Emellett bemutatták Vicsek Károly Tripolsky Gézáról készült dokumentum filmjét is.

Göblös Nikoletta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban