Vajdaság
Zenta: Átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait
Betűméret:             

(A Kultúra rovatból átvett tudósítás)

Szombat este a zentai Művelődési Házban megtartották a Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepségét, amelyen átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját, Aranyplakettjét és Plakettjét, valamint kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2016 című pályázat eredményét is.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett délvidéki közpinti ünnepség a Művelődési Ház kiállítási termében Dormán László és Péter László közös tárlatának megnyitójával kezdődött, amelyen az alkotókat Léphaft Pál méltatta, majd a Művelődési Ház színháztermében folytatódott, ahol a Himnusz elhangzását követően Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke mondott köszöntőt, aki beszédében a magyar kultúra és a magyar kultúra napja megünneplése fontosságáról beszélt.

Az ünnepségen adták át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség díjait is, a Magyar Életfa díjakat, az Aranyplaketteket és Plakettet is.

A Magyar Életfa díjban Dormán László fotóriporter, újságíró, szerkesztő, Faggyas József, a Csörgő citerazenekar alapítója, citerás, dr. Hódi Éva nyugalmazott magyartanár és könyvtárvezető, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület elnöke, valamint dr. Silling István néprajz- és nyelvjáráskutató, nyelvész, művelődéstörténész részesült.

Az Aranyplakettet Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kapcsolattartási főosztályvezetője, történész vehette át, Plakettet pedig Lőcsei Ilona művelődésszervező, újságíró, szerkesztő, Regécz László művelődésszervező, Tóth Ágnes művelődésszervező, művészeti vezető, a csókai Rákóczi Férfikórus, valamint a hetvenéves pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület kapott.

A rendezvényen hirdették ki a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2016 című pályázat eredményét is. A pályázatra 20 kiadó összesen 46 kiadvánnyal nevezett be, és az ifj. Szilágyi Gábor, ifj. Sebestyén Imre és Penovác Endre alkotta zsűri a 2016. évi Vajdasági Szép Magyar Könyv Díjat a Forum Könyvkiadó Intézetnek ítélte oda Juhász Erzsébet Határregény című könyvéért, de ezenkívül számos egyéb elismerést is kiosztott. (A pályázat eredményeiről külön cikkben számolunk be.)

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett délvidéki központi ünnepség alkalmi műsorában közreműködött a Mezei Szilárd Túl a Tiszán Innen Esemble, Görög Noémi és Görög Enikő zongoraművészek, valamint Lőrinc Tímea színésznő, a 2016. évi Versünnep Fesztivál fődíjasa is.

H. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban