Vajdaság
Zenta: Megújul a Thurzó-iskola több mint százéves épülete
Betűméret:             

Akár már néhány hónapon belül megkezdődhet a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozata több mint százéves épületének felújítása, amely az egyetlen olyan általános iskola Zentán, ahol kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás.

Mint ismeretes, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselőinek az előző év utolsó napjaiban sikerült elérniük azt, hogy az oktatási intézmény felújítására 15 millió dinárt különítsenek el a köztársasági költségvetési tartalékból.

Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselő a téma kapcsán elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy idén éppen egy zentai intézmény, ráadásul egy ilyen patinás oktatási intézmény felújítására sikerült eszközöket szerezniük a költségvetési tartalékból, mint amilyen a Thurzó-iskola, majd hozzátette, egyéb forrásokból további kilencmillió dinárral szeretnék bővíteni a projektumra szánt összeget, és ha azt is sikerülne megszerezniük, akkor az összesen huszonnégy millió dinárból már valóban teljes körű felújításon eshetne át a több mint százéves épület.

Urbán Zsuzsanna, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatónője kifejtette, az épületre igencsak ráfér a felújítás, hiszen nagy szükség lenne a tető és a nyílászárók cseréjére, a homlokzat felújítására, valamint a mellékhelyiségek felújítására is, hiszen a zentai általános iskolák közül ez az egyetlen olyan, amely még régi típusú, ún. guggolós illemhelyekkel rendelkezik, éppen ezért a mellékhelyiségek felújítása egyébként is szerepelt az iskolaközpont idei évre vonatkozó tervei között, majd hozzátette, nagyon örülnek annak a lehetőségnek, amely a VMSZ köztársasági parlamenti frakciója képviselői közbenjárásának köszönhetően nyílt meg az intézmény előtt.

A Thurzó-iskola az egyetlen olyan zentai általános iskola, ahol kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás. Az intézménynek jelenleg 482 diákja van, akik közül ott jártunkkor többen is hangsúlyozták, nagyon örülnek annak, hogy rövidesen megújul az intézményük, hiszen ezentúl még nagyobb kedvvel járhatnak majd iskolába, mint eddig.

H. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Topoly község önkormányzata ebben az évben támogatást irányzott elő a költségvetésben a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. Összesen 119 benyújtott projektet támogatnak, a teljes keret 34,4 millió dinárt tesz ki. A kultúra területén 55 projekt, összesen 15,5 millió dináros támogatásban részesül, a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:49 ]
A 2024/2025-ös tanévben újabb 20 jogászhallgató nyerheti el a Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett jogászösztöndíjat, írja a pannonrtv.com. A feltételek nem változtak: azok a gólyák igényelhetik, akik még nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel és első alkalommal iratkoznak be valamelyik Szerbiában működő...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
Beolvasás folyamatban