Vajdaság
Nagybecskerek: Koszorúzás és műsor nemzeti ünnepünkön
Betűméret:             

A nagybecskereki magyarság délután a katolikus temetőben gyülekezett, ahol Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál helyezték el a kegyelet virágait.

Balázs Ilona, a Petőfi MME elnöke rövid beszédében elmondta, hogy az 1848-as szabadságharc és forradalom első győztes csatájának hőse előtt tisztelegve állíttatták az emléktáblát 2012-ben, hiszen Szemere Pál egy jeltelen sírban nyugszik a nagybecskereki temetőben. Az ünnepségen méltatást mondott Dobai János, tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárhelyettes, a VMSZ intézőbizottságának tagja.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezve az ünnepi műsort este tartották meg a nagybecskereki Petőfi MME nagytermében. Köszöntőt mondott Balázs Ilona.

- Amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt büszkeséggel tegyük. Nem magunkra legyünk büszkék, hanem magyarságunkra, hazaszeretetünkre és azokra az őseinkre, akik szembe mertek szállni az elnyomó rendszerrel, akkor és ott, abban a reménytelennek tűnő helyzetben. Mert amikor feltűzzük a kokárdát, akkor ezt nemcsak büszkeséggel tesszük, hanem erős reménysugárral is a szívünkben. Reménykedünk a szebb jövőben, hogy képesek vagyunk, leszünk, egymásra támaszkodva megvalósítani álmainkat, még most is, amikor teljes reménytelenség nyomja lelkünket. Míg emlékezünk, van remény. Van mit tanulnunk… És van mit átadnunk az utánunk jövőknek, a fiatalabbaknak! - hangsúlyozta az elnök asszony.

Az est keretében Kovács Elvira köztársasági képviselő, a VMSZ alelnöke mondott ünnepi beszédet.

- Minden évben büszkén emlékezünk meg e jeles napról és vívmányairól, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő hőseiről. Mert példaképül szolgálnak nekünk, bátorságuk, tetteik előtt fejet hajthatunk. Minden évben arra emlékeztetnek bennünket, hogy össze kell tartanunk, emelt fővel kell járnunk, merész vállalkozónak, jövőt tervező és újító szellemű nemzettagoknak kell lennünk. Ha követjük az általuk kijelölt utat, akkor itt maradunk szülőföldünkön, és tetteinkről, ha méltók leszünk rá, majdani utódaink fognak megemlékezni. Éljünk, s alkossunk hát március 15-e szellemében, becsülettel, szorgalommal, hű magyarként, hogy ez így történhessen valamikor, a jövő történelmében - zárta gondolatát Kovács Elvira.

A rendezvény keretében, amelyet a Petőfi MME és a Madách Amatőr Színház szervezett, felléptek a Sonja Marinković Általános Iskola diákjai, a Szathmári Karolina Kollégium növendékei és az Emmanuel kamarakórus.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban