Vajdaság
Magyarittabé: Központi megemlékezés a Kárpát-medence legdélebbi Kossuth-szobránál
Betűméret:             

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom bánáti központi megemlékezését Magyarittabén, a Kossuth-szobornál tartották.

Istentisztelettel kezdődött a rendezvény a helyi református templomban, ahol Marton Károly tiszteletes köszöntötte az egybegyűlteket, az Igét pedig Harangozó László, szabadkai lelkész hirdette.

Az istentiszteletet követően az ünneplő közösség kivonult a templom előtt álló, tavaly felavatott Kossuth-szoborhoz, ahol a jelenlevők közösen elénekelték a Himnuszt, majd a magyarittabéi helyi közösség nevében Biacsi Karolina, Podmaniczky-díjas művész, kőszobrász-restaurátor köszöntötte az egybegyűlteket.

-Akik ma Budapesten ünnepelnek, Kossuth szemébe nézhetnek. Az 1852-ben Bostonban készült dagerotípia portrét ma láthatják először a Nemzeti Múzeumban. Mi, délvidékiek, akik itt állunk pedig fejet hajtunk Kossuth Lajos szobra előtt, egyben fejet hajtunk harcosaink és áldozataink emléke előtt is, s nem szabad felednünk, hogy minden nap készen kell állni a szabadságharcra. Még látszólag békeidőben is - mondta köszöntőjében Biacsi Karolina, aki tavaly a szobor avatóünnepségére restaurálta a szobor talapzatát, és a környék rendezését is vállalta.

Rövid alkalmi műsorra is sor került Hevesi Tibor katonadalokat énekelt, Víg Melánia és Deli Hilda egy-egy szavalattal lépett fel.

Ünnepi beszédet mondott Fremond Árpád, a VMSZ alelnöke, parlamenti képviselő, aki hangsúlyozta, hogy a mai világban mennyire fontos erőt merítenünk el őseink elszántságából és kitartásából.

-Ilyenkor arra emlékezünk, hogy közös hittel és akarattal, közös célok megfogalmazásával és közös cselekvéssel bármire képesek vagyunk mi magyarok, mi délvidéki magyarok is. Ahogyan elődeink 169 évvel ezelőtt, képesek voltak önmaguk kezébe venni sorsukat, nekünk is ma, vajdasági magyaroknak, kezünkbe kell venni saját sorsunkat, hisz csak így építhetjük a jövőt - mondta beszédében Fremond Árpád.

Mint ismeretes tavalyelőtt nagypéntekre virradóra eltűnt a 111 évig Magyarittabé központjában álló Kossuth-szobor, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács segítségével újraöntettek, a soltvadkerti Horvai Kossuth-szoborról vett mintát felhasználva, amelyet tavaly avattak fel.

A magyarittabéi központi ünnepség koszorúzással zárult, a magyarság képviselői elhelyezték a kegyelet virágait a Kossuth szobornál.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban