Vajdaság
Szorosabb lesz az együttműködés az MNT és a Szerb Országos Önkormányzat között
Betűméret:             

A Magyarországon élő szerbek küldöttségét fogadta kedden a Magyar Nemzeti Tanács.

A Magyar Házban megtartott tanácskozást követően együttműködési szerződést írt alá Szutor Lászlóné, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke és Hajnal Jenő, a Szerbiában élő magyarok kisebbségi önkormányzata, az MNT elnöke. A megbeszélésen szó volt az országos kisebbségi önkormányzatok szerepéről, illetve bemutatták a kisebbségi jogok megvalósításában, a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás, valamint a hivatalos nyelv- és íráshasználat területén elért eredményeket.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke üdvözölte a Magyarországon élő szerb nemzeti kisebbség és az Szerb Országos Önkormányzat (SZOÖ) képviselőit, valamint a szerb és a magyar állami tisztségviselőket és a vajdasági magyar média meghívott vezetőit. Az eseményen jelen volt Dr. Nenad Ivanišević, a határon túli szerbekért felelős államtitkár, a Magyar–Szerb Kormányközi Kisebbségi Vegyes Bizottság szerb társelnöke, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, dr. Babity János főkonzul, valamint a két delegáció tagjai.

Nincs szükség arra, hogy vendégekként köszöntsük a Szerb Országos Önkormányzat képviselőit, hiszen ugyanúgy otthon érezhetik magukat Szerbiában, ahogyan a magyarok is – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Nenad Ivanišević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai államtitkár, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy 5 éves szünet állt be a magyar–szerb kisebbségi vegyes bizottság munkájában, de a tavaly újrakezdett munka 2017 őszén folytatódni fog. Az államtitkár szerint sem a határok, sem pedig a migránshelyzet kezelése terén megmutatkozó ellentétek nem befolyásolják a két ország kiváló kapcsolatát, egyetlen pillanatra sem hagyták elromlani a történelmi csúcsot elérő országok közti viszonyt, ami elengedhetetlen a két nemzet sikeres együttéléséhez.

Pásztor István tartományi házelnök, a VMSZ vezetője emlékeztetett arra, hogy a múltban nem volt kiegyensúlyozott a viszony és nem volt meg az intézményi együttműködés feltétele sem a szerb és a magyar fél között, azonban éppen a kisebbségek közbenjárásával ez a kapcsolat egyre szorosabbá válik. Emberemlékezet óta nem volt még ilyen jó Szerbia és Magyarország viszonya, amelynek a haszonélvezői az itt élő magyarok és a határon túl élő szerbek. Pásztor beszélt a magyar kisebbség összetett identitásáról is, amelyet a nemzethez és az államhoz való tartozás határoz meg, ám ez a kettő nem zárja ki egymást – hangsúlyozta. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a jelen közállapotok fenntartása miatt döntöttek úgy, hogy a kormánykoalíció részeként politizálnak, annak érdekében, hogy a mindennapi gondokat és a nagypolitikai kihívásokat is egyaránt könnyebben kezelhessék, ami a régió és az ország stabilitása és a magyarság szempontjából is eredményeket szül.

A kedden megkötött együttműködési szerződés szerint kibővítik a Magyarországon élő szerbek és a Szerbiában élő magyar nemzeti közösség kapcsolatát és együttműködését, hosszú távú együttműködést kezdeményeznek a kisebbségi kulturális, oktatási és tájékoztatási intézményekkel és szervezetekkel, valamint új kapcsolati és területi formákat alakítanak ki a két önkormányzat között. Az együttműködés kiemelt célja, hogy Magyarország és Szerbia szoros, stratégiai szövetségesei legyenek egymásnak, és hogy Szerbia mielőbb az Európai Unió tagja lehessen – áll az MNT és a SZOÖ között létrejött együttműködési megállapodásban, amelynek részeként egyúttal szakmai együttműködést kezdeményeztek a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet között.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban