Vajdaság
Védetté nyilvánították a Topolyai-tó környékét
Betűméret:             

A Krivaja völgyében található löszgyepek egyes végveszélybe került fajok utolsó élőhelyeinek tekinthetőek. Éppen ezért, természetvédelmi szempontból felbecsülhetetlen értéket képeznek. A mezőgazdasági minisztérium is jóváhagyta a Topolyai-tó és környékére vonatkozóan a védett státusz elnyerését. Ezzel a folyamat befejezettnek tekinthető.

A Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium 2017. március 29-i keltezéssel jóváhagyta a Topolyai Völgyes - Természetvédelmi Park elnevezésű mintegy kétezer hektáros terület védetté nyilvánítását. Lezárult ezzel a Topolyai-tó és környékének védetté nyilvánítási folyamata. Egy új korszak is kezdetét vette, hiszen a korszerű környezetvédelmi és környezetgazdálkodási szempontoknak megfelelően az önkormányzatnak most meg kell tenni a megfelelő lépéseket, kiosztani a feladatokat és a megbízásokat.

A védetté nyilvánítási folyamat sikeres befejezését Kislinder Gábor egy sajtótájékoztatón jelentette be. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak a kormányzati és nem kormányzati szervezeteknek, intézményeknek, helyi, köztársasági és tartományi tisztségviselőknek, szakembereknek, környezetvédőknek, sporthorgászoknak és magánszemélyeknek, akik hozzájárultak a folyamat sikerre viteléhez. A védetté nyilvánítás folyamata hivatalosan még 2015-ben elkezdődött, amikor Szabados Klára és Galambos László, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársai ismertették az általuk kidolgozott tervezetet. Ebben részletekbe menően és szakmai érvekkel alátámasztva indokolják a védetté nyilvánítást. A most már érvényes döntés értelmében védetté nyilvánították a Krivaja patak fő medrét felölelő löszvölgy egy részét, a Rét és Betyár völgy néven ismert szakaszt, valamint a Karađorđevo irányában húzódó, oldalsó völgyet III. fokozatú tájvédelmi parkként, helyi jelentőségű természetvédelmi területként. Az indoklás szerint a terület a pannon sztyeppék maradványaiként kiemelkedik a lágyszárú növények gazdagságával, valamint a Szerbiában végveszélybe került fajok jelenlétével. A terület 522,22 hektáron terül el, mely körül további 1566 hektárnyi védőövezetet állapítottak meg. Az I. fokozatú védelem alá eső terület 15,9 hektárt tesz ki. Utóbbi magában foglalja az ősgyep növényvilágának maradványait a félsziget meredek lejtőin, a Krivaja löszvölgyének a Karađorđevo felőli oldalsó völggyel való találkozásánál. A II. fokozatú védelem alá eső terület 178,11 hektáron terül el. A tartományi titkárság 2016 áprilisában el is fogadta a tervezetet, a következő lépésben pedig a köztársasági mezőgazdasági minisztériumnak is jóvá kellett hagyni a védetté nyilvánítás tervezetét, de illetékessége folytán csak több más minisztérium jóváhagyását követően történhetett ez most meg. Emlékeztetett rá, hogy a terület védetté nyilvánításának igénye már évtizedekkel ezelőtt felmerült. A három évvel ezelőtt kidolgozott tervezetet pedig nyilvános közvitán is ismertették.

Linder Zoltán, a Jezero – Tó Környezetvédő és Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a tó és a környező területek rendezetlen státusza sok gondot okozott a múltban a környezetvédőknek és a sporthorgászoknak egyaránt. A joghézagos időszakban többször próbáltak meg a helyzettel visszaélni. Az elmúlt három évben közel 10 kilométernyi illegálisan kihelyezett orvhalász-hálót szedtek ki a tóból.

A tervezet egyik kidolgozója, Szabados Klára már a tervezet ismertetésekor példaértékűnek nevezte a helyi lakosok viszonyulását, valamint azt, ahogyan a polgárok bekapcsolódtak a projekt kidolgozásába. A védettség a jövőben kiváló alapot képezhet a különféle érdekek célszerű összehangolásához.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban