Vajdaság
Két hét múlva indul a Vajdasági Vágta
A Szent László emlékfutamon esélyt kapnak a második legjobbak is
Betűméret:             

A lovagkirály, Szent László emlékévének nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a 2017-es évet, erről idén a Vajdasági Vágta szervezői is megemlékeznek egy futam erejéig – jelentette be Bunford Tivadar, a Nemzeti Vágta hazai előfutamának szervezője. A tömegeket vonzó lovas rendezvényt május 20-án tartják, a tervek szerint ismét a zobnaticai lóversenypályán.

Sajtótájékoztatón számolt be a közelgő Vajdasági Vágta programjairól és újdonságairól Bunford Tivadar és Pál Károly a népszerű lovas és családi nap szervezőbizottságának nevében. Az ötödik Vajdasági Vágtára május 20-án, szombaton délben várják az érdeklődőket. Az esemény fővédnöke idén is Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke – mondta Bunford. Az ünnepi beszédek és megnyitó után kezdetét veszi a tervezett öt előfutam, a Kishuszár Vágta elődöntője és a nemzetközi Zobnaticai futam, amelyet gazdag és látványos művelődési és lovasbemutatók tesznek még színesebbé. A délután hat órakor kezdődő döntőn kiderül, hogy mely három település amatőr lovasa képviseli majd Vajdaságot a szeptember 15-e és 17-e között megrendezésre kerülő budapesti Nemzeti Vágtán. A szervezők ötlete nyomán az előfutamok második helyezettjei a vigaszágon mérkőzhetnek meg, idén először Szent László-futam is indul a vágtán – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón. Így összesen hatan: négy amatőr magyar ajkú felnőtt lovas félvér, 5 évnél idősebb lóval, egy 10–16 éves kishuszár maximum 138 centiméter marmagasságú lóval és egy nem magyar nemzetiségű amatőr induló juthat el a Hősök terén szervezett Nemzeti Vágta élvonalába.

Az évente több ezer érdeklődőt vonzó Vajdasági Vágtán idén is látványos programok várják a közönséget: bemutatót tart a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület és a kelebiai műlovaglók, de lesznek fogathajtók is. Szintén újdonság, hogy az indulók maratonkocsikkal lépnek majd a versenypályára, ami még dinamikusabbá és izgalmasabbá teszi a megmérettetést.

A szervezők szerint a Vajdasági Vágta az elmúlt öt esztendő alatt elérte célját, egyre népszerűbb ugyanis a lovassport, sokan kíváncsiak az egyedülálló közösségi eseményre, számos település képviselteti magát a megmérettetésen, erősödik a versenylótenyésztés és észrevehető a fiatalodás is a versenypályákon.

A Vajdasági Vágtával kapcsolatos tudnivalókat egész évben figyelemmel kísérhetik a Facebookon keresztül – mondta Pál Károly. A versenyre a következő hetekben még lehet jelentkezni a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány munkatársainál vagy személyesen Illés Ferencnél, a nevezési feltételekről pedig a www.vagta.hu oldalon olvashatnak részletesen az érdeklődők. A rendezvény fő szervezői a Vajdasági Magyar Szövetség, a budapesti Lovas Show Kft. és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban