Vajdaság
Nagybecskerek: Megújul, átalakul az egykori zárda épülete
Az impozáns épület az itteni magyarságot szolgálja majd
Betűméret:             

Első alkalommal tartottak sajtótájékoztatót a Boldogasszony Iskolanővérek által egykor működtetett nagybecskereki zárda épületének sorsáról.

Ennek az épületnek az utóbbi évtizedekben igencsak hányatatott sorsa volt. Két középiskola is ideig-óráig birtokolta a termeit, de felújítására semmit sem költöttek. A vagyon-visszaszármaztatás után egy új remény látszott körvonalazódni. Eddig csak találgatások folytak, hogy milyen jövőt biztosítanak az impozáns épületnek, a mai sajtótájékoztatón pedig nyilvánossá is vált: a magyarságot szolgálja majd.

Msgr. dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök az újságíróknak elsőként az előzményekről szólt, elmondta, hogy Nagybecskereken a Boldogasszony Iskolanővérek egykor egy hatalmas iskolát működtettek, amelyet 1944-ben vett el tőlük az akkori hatalom. Egy ideig kórházat alakítottak ki a létesítményben, majd árvaházként is működött. 1959-ben államosították a néhai zárda épületét, és iskolák kaptak ott helyet, az egyik, a Vuk Karadžić Általános Iskola még ma is működik az egyik részében.

- A 2010-ben megtörtént vagyon-visszaszármaztatásból kifolyólag visszakapták a zárda épületét. A nővérek önerejükből nem tudták felújítani, így az itteni magyarság kívánságára a magyar kormány megvásárolta, és a Nagybecskereki Egyházmegyére jegyeztette be, ugyancsak magyarországi pénzekből kerül az épület felújításra - mondta a sajtótájékoztatón a püspökatya.

Továbbá arról is szó esett, hogy most az előkészítő munkálatok folynak, amelyet a Nagybecskereki Egyházmegye intéz, majd a munkálatok koordinálását június 15-étől egy külön erre a célra létrehozott Spes (latinul: remények) Alapítvány végzi.

A néhai zárda épületében egyébként helyet kap egy 85-90 férőhelyes előadóterem, minden kísérő teremmel egyetemben, amely a Petőfi MME igényeit szolgálja majd, ugyanakkor a Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett Szathmári Karolina Kollégiumot is teljes egészében átköltöztetik. Összesen 60 leány bentlakására lesz kialakítva, ugyanakkor saját konyhája is lesz a kollégiumnak.

A Béga felőli, udvari részben szeretnének kialakítani egy nyári színpadot, amelynek adottságait a kollégisták, de a művelődési egyesület, vagy akár a város más intézményei is kihasználhatnák.

A néhai zárda épületének megvásárlására, felújítására, átalakítására a Magyar Kormány 650 millió forintot hagyott jóvá, és a tervek szerint a jövő év augusztusára készülne el teljesen, és akkor adnák át rendeltetésének.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szegedi BYD beruházás vajdasági munkaerőpiaci vonatkozásairól egyeztetett hétfőn Szabadkán dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke Panyi Miklós miniszterhelyettessel és Salgó László, Csongrád-Csanád Megye főispánjával, illetve munkatársaikkal, akik Szabadkára látogattak, a VMSZ székházába. A...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 8:25 ]
A felújított Petőfi Sándor Művelődési Házban folytatódott a falunapi ünnepségsorozat Kishegyesen. A Pán Péter Óvoda és az Ady Endre Iskola növendékei és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szakosztályai, valamint a Csalóka zenekar lépett fel. Átadták a dicsérő oklevelet a falugondnoki szolgálat képviselőinek....
2024. MÁRCIUS 25.
[ 9:01 ]
A bácsfeketehegyi fizetőkapu ma és holnap nem dolgozik. Az autópályán közlekedők március 25-én és 26-án nem tudnak ott letérni, sem felmenni az autópályára. A Szerbia Útjai Közvállalat tájékoztatása szerint március 25-én és 26-án végeznek munkálatokat a Belgrád felé vezető oldalon, ezért a bácsfeketehegyi...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 9:00 ]
Beolvasás folyamatban