Vajdaság
Bácskossuthfalva: Új részleggel bővül az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézet
Betűméret:             

Háromszáz, 18 évnél idősebb közép- és súlyos értelmi fogyatékos ápoltról gondoskodik a bácskossuthfalvi Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben 119 alkalmazott, két helyszínen. Az intézményt 1946-ban alapították. Ma ide látogatott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke meghívására Vladimir Ilić és Nenad Ivanišević, a Munka- , Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium két államtitkára. Majláth Béla, az Otthon igazgatója, községi- és helyi közösségi vezetők társaságában megtekintették az intézményt, és új beruházási lehetőségről tárgyaltak.

A szerb kormány több mint százmillió dinárral támogatja az intézményt. A látogatás célja egy új beruházás megvalósítása, hogy lépést tudjanak tartani az infrastrukturális fejlődések terén. Az Otthonban, mivel két helyszínen gondoskodnak az ápoltakról, szükség lenne egy új, korszerű konyhára, mivel jelenleg a régi épület elavult konyhájából szállítják az ételt az új részlegbe. Mint az igazgató elmondta, erre van lehetőség, és új irodahelyiségek kialakítására is.

„ A két lokáció több kilométerre van egymástól, ami annyit jelent, hogy évente 12-14 ezer kilométert kell megtennünk, ami önmagában egy hatalmas költség, illetve ami itt még nagy gond, hogy az élelmiszer-biztonsági kockázatok is felmerülnek, mert nyáron megfelelő körülmények között kell az élelmiszert szállítani, de egyébként is minden tekintetben elavult épületről van szó, illetve már maguk a felszerelések is teljesen leamortizálódtak” – nyilatkozta,és azt is elmondta, hogy az új konyha elkészültéig kisebb felújításokat kellene eszközölni a jelenlegin.

Pásztor István közölte, hogy közel hétszáz négyzetméteres új épületszárny létrehozásáról van szó, ahova a konyhát és az étkezőt kívánják kihelyezni. A vizesgócokat is felújítják, de mentőautó beszerzéséről és egy lift kiépítéséről is szó van. „ Egészen biztos vagyok benne, hogy ennek a megállapodásnak az aláírására sor fog kerülni, ugyanis a tervek ezzel kapcsolatban elkészültek, és reményeim szerint aránylag rövid időn belül el is indulnak ezek az építkezések. Fontos ez a fejlesztés, hisz ez egy nagyon fontos intézmény, nem csak a gondozottak szempontjából, hanem az itt dolgozók szempontjából is. Meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy a gondozottak minél jobb körülményeket tudjanak élvezni, és az alkalmazottak minél jobban tudjanak eleget tenni a feladatuknak” – nyilatkozta.

Az államtitkárok elmondták, hogy az intézményt az illetékes minisztérium a szociális védelem terén prioritásként kezeli, amelyben jelentős befektetésre van szükség a megfelelőbb munkavégzés érdekében. Ilić kihangsúlyozta, hogy az állami beruházások hivatalán keresztül sikerül biztosítani az eszközöket.

Ivanišević kiemelte, hogy Szerbia legrégebbi ilyen intézményéről van szó, amely a legsúlyosabb értelmi fogyatékosokról gondoskodik, és szerinte a felhasználók és az intézmény is, a tartomány és a topolyai község szociális védelme is megérdemli a támogatást, amelyet az elmúlt években igazságtalanul mellőztek. Kihangsúlyozta, hogy mindez a tartományi kormány, a tartományi képviselőház és a szerb kormány összefogásának köszönhetően valósulhat meg.

A munkálatok, ha minden a terv szerint halad, két év múlva fejeződnek be.

Komáromi Gizella

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban