Vajdaság
Torontálvásárhely: Felavatták Cérna Tibor kiskatona emlékművét
Betűméret:             

Cérna Tibor egyike volt a Jugoszláv Katonaság 108 tagjának, akik elestek a koszovói háborúban, a košarei harcokban. Huszonegy éves volt. Szülőfalujában, Torontávásárhelyen ma emlékművet avattak a tiszteletére. Az elesett kiskatona édesanyja, Cérna Katalin és Aleksandar Vučić szerb elnök közösen avatták fel a mellszobrot.

Vučić azt hangsúlyozta, hogy az egész ország nagyon sokkal tartozik ezeknek a katonáknak, köztük Cérna Tibornak, akik 1999-ben estek el a koszovói háborúban.

A szerb elnök a Torontálvásárhelyen megrendezett ünnepségen köszönetet mondott minden katonának, akik hazájukat szolgálták. Egyúttal bejelentette, hogy határozatot hoz egy kitüntetés alapításáról, amely az 1999-es košarei csatának állít majd emléket, annak a csatának, amelyben, az albán határhoz közeli határőrház védelme közben Cérna Tibor is hősi halált halt. Ezt a kitüntetést mind a 108 ott életét vesztett katona posztumusz megkapja.

Cérna Tibor egyike volt annak a 108 hősnek, akinek emléke élni fog mindaddig, míg emlékezünk hősies cselekedeteikre, mondta a szerdai ünnepségen Vojislav Vukašinović, a košarei csata egyik túlélője, aki hozzátette, 18 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy felállítsák az első emlékművet ezeknek az itt elesett katonáknak.

Cérna Katalin, az elesett katona édesanyja azt mondta, fia és bajtársai, barátai, azok is akik elestek, azok is akik túlélték, minden tőlük telhetőt megtettek, megtették azt is, amit elvártak tőlük, s arra hívta fel a figyelmet, hogy az államnak törődnie kellene a továbbiakban is velük, családjaikkal. Hozzátette, örömmel tölti el, hogy ezen a napon látja fia egykori bajtársait, s alkalma nyílik velük elbeszélgetni arról az időről, amit Tibor velük töltött, tudósít a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Évről évre népszerűbbek a Vajdaságban is A szakkör tanfolyamai. Három évvel ezelőtt indult az első képzés, akkor még kísérleti jelleggel. A most is zajló harmadik évadban a szakköri foglalkozások már 18 szakmát öleltek föl, és Vajdaság-szerte 29 településre jutottak el. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:54 ]
A rendőrség ma fokozottan ellenőrzi a forgalmat. Az ellenőrzés célja, hogy felfedjék az autóbusz- és teherautó-vezetők által elkövetett szabálysértéseket és bűncselekményeket, közölte a szabadkai rendőrigazgatóság. Mint fogalmaztak, az akció során a közlekedési rendőrök ellenőrzik a veszélyes árukat...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
Beolvasás folyamatban