Vajdaság
Huszonhatodszor szerveztek aratóünnepet Völgyesen
Betűméret:             

Lassan már nem lesz kinek, de az Orom helyi közösséghez tartozó, alig 200 lakosú Völgyesen (Doline) töretlenül, immár több mint negyed évszázada minden év júliusának második hétvégéjén megtartják az aratóünnepséget, amelyen megszegik az új kenyeret.

Az idei rendezvényre vasárnap délután került sor. Az ünneplők, ki fiákerrel, ki traktorral vagy éppen kombájnnal, a legtöbben azonban gyalog vonultak végig a falut átszelő úton az óvoda illetve iskola épületéig, ahol az erre az alkalomra felállított színpadon alkalmi művelődési műsorra került sor. A felvonulókat zenészek kísérték, a menet nagyszerű hangulatot árasztott. Aki nem tartott az ünneplőkkel, az itókát és házi süteményeket hozott ki házából a felvonulóknak.

A magyar himnusz akkordjait követően elsőként a helybeli Aranykalász Művelődési Egyesület népdalkórusa lépett színpadra, majd sorra bemutatkoztak az oromi Petőfi Sándor, az adorjáni Szőke Tisza, a kispiaci Jókai Mór, az oromhegyesi Petőfi Sándor és a tóthfalusi Fehér Akác Művelődési Egyesületek műkedvelői valamint a felsőhegyi Népdalbarátok Körének tagjai és a völgyesi általános iskolások is. A fellépőket az oromhegyesi Tisza Menti Zengő citerazenekar kísérte.

Az új lisztből sütött kenyeret Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, Lékó Róbert oromi tanácselnök és Nyilas Mihály, az oromi helyi közösség tanácsának alelnöke, tartományi kormányfő-helyettes vette át és szegte meg.

“Hihetetlen vendégszeretet, öröm és összefogás lakozik ebben a faluban. Ma az aratást, az új búzát, az új kenyeret ünnepeljük, ami kemény munka árán került az asztalra, egyúttal azonban azt is megünnepeljük, hogy vagyunk még, hogy ez a falu még mindig él és létezik. Elszomorító látvány nyújtottak ugyan azok az üresen álló házak, amelyek mellett a felvonuláson elhaladtunk, de vigasztaló volt tapasztalni, hogy a környékük nincs elhanyagolva, hogy valaki rendszeresen lenyírja a füvet, rendbe teszi a házak elejét. Ez azt jelenti, hogy vannak itt olyanok, akik összefognak, számítva arra, hogy azoknak a házaknak egyszer még lesz lakójuk. Kívánom a falubelieknek, hogy legyenek ugyanilyen egységesek, ugyanilyen összetartóak a jövőben is, ahogyan azt tesszük ezen a rendezvényen is” - mondta egyebek mellett Nyilas Mihály.

Dobó Mártától, a völgyesi Aranykalász Művelődési Egyesület vezetőjétől megtudtuk, hogy ősztől üres marad az óvoda és az iskola épülete, mert nincs gyerek, aki oda járna. Az egyesület most azon fáradozik, milyen tartalommal töltse meg az oktatási intézmények üres helyiségeit, milyen aktivitásra használja fel a termeket. Ötletük van, a megvalósításhoz azonban segítőkre lesz szükség. A völgyesiek táborok szervezésében gondolkodnak, ami kicsit fellendítené a település életét és megmozgatná a falubeli műkedvelőket is.

Az ünnepség közös mulatsággal és vacsorával zárult. A talpalávalót a tóhfalusi Sziráki Norbert és zenekara biztosította. A meghívott vendégek nagyszerűen érezték magukat a völgyesi művelődési egyesület nemrégiben felújított nagytermében.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban