GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 19. [21:17]

Szent István-napi ünnepség Palicson: A pótolhatatlan szülőföld

Szent István-napi ünnepség Palicson: A pótolhatatlan szülőföld
Az új kenyér megszegése: Pásztor és Simicskó

A Vajdasági Magyar Szövetség hagyományos Szent István-napi rendezvénye szombaton kézműves kirakodóvásárral kezdődött a palicsi sétányon, majd ünnepi szónoklatokkal és ökumenikus kenyéráldással folytatódott az ünnepség. Beszédet mondott Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere és Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Augusztus 20-a a magyarok közös születésnapja, a magyar állam születésének napja, keresztény hitünk ünnepe – mondta ünnepi beszédében Simicskó István, honvédelmi miniszter. Államalapító királyunkat méltatva kihangsúlyozta, Szent István felismerte, hogy a magyarság megmaradásának feltétele a magyar állam megteremtése és a kereszténység felvétele.

Amikor keressük az igazságot, a legfontosabb eljutni az alapigazságokig, folytatta Simicskó, hozzátéve, látva a brüsszeli döntéshozók megnyilvánulásait a mai népvándorlós időszakban, amikor a terrortámadások hírei mindennaposak, megállapíthatjuk, hogy a mai EU elindult a változás visszafordíthatatlan útján. Simicskó szavai szerint arra kell törekedni, hogy emberibb világot teremtsünk, a magyarok pedig pont ezt hirdetik. Együttműködve a szomszédokkal és megőrizve hitünket, példát mutatunk az EU-nak, amely a honvédelmi miniszter szerint elmerült a liberalizmusban.

„Minden nagy civilizációt először belülről kezdenek bomlasztani, ma sincs ez másképp” – mondta, feltéve a kérdést, Brüsszel miért nem védelmezi meg az európai polgárokat.

„Sok minden pótolható, de a szülőföld, az anyaföld nem. Ebbe a földbe őseink áldozták vérüket, hogy szabadon élhessünk. Nem hagyhatjuk el hazánkat, mert ezzel feladnánk azt” – mondta beszéde végén Simicskó István.

Pásztor István megköszönte a honvédelmi miniszter beszédét és jelenlétét. A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol – ez a VMSZ idei mottója. A jelmondatok tömör kifejezői a pillanatnak, amelyek közös válaszra várnak – tette hozzá a pártelnök. Az elmúlt évek legfontosabb és ijesztő tapasztalata az elvándorlás – emelte ki Pásztor. A VMSZ elnöke rámutatott arra, hogy az elvándorlás következménye a diáklétszám fogyatkozása, illetve a pedagógusok munkanélkülivé válása. Éppen ezért minden vajdasági magyarra oda kell figyelni – mondta Pásztor. Nem lehet beleszólni az egyéni vágyakba és az egyéni döntésekbe, amelyek mögött általában anyagi megfontolás áll, de választ lehet és választ kell adni ezekre a jelenségekre, viszont azt is el kell fogadni, hogy a jelenség megállíthatatlan. Amit tehet a párt, hogy minden erejével küzdeni fog a magyarság helyzetének jobbításáért – ígérte Pásztor István, hozzátéve, hogy pártja nemcsak belekezd az építkezésekbe, fejlesztésekbe, de meg is valósítja azokat. A VMSZ nem kezdett el konferenciákat szervezni, nem ostorozta a kettős állampolgárság intézményét, hanem szembefordulva a „széllel” kormányzati szerepet vállalt és gazdaságfejlesztési támogatási rendszert valósított meg, ezzel lépett fel az elvándorlással szemben.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kitért a helyi közösségi választásokra is, elmondta, hogy ha pártja elveszít egy-egy helyi közösségi választást, akkor máris elindul a harc a hangyaszorgalommal felépített tűzoltó otthonért, művelődési házért stb. De a VMSZ nem adja fel az életterét, kisebbségben úgyis csak állandó küzdelem jellemezheti a párttevékenységet. Pásztor köszönetet mondott a kistelepülések VMSZ-es képviselőinek, szavazópolgárainak, illetve mindazoknak, akik hazajöttek külföldről szavazni, hogy részt vettek a helyi közösségi választásokon.

Felújított templomok, egyetemek, egyéb beruházások bizonyítják, hogy a VMSZ azt teszi, amit a vajdasági magyar közösség elvár a párttól, és nemcsak ők, hanem a Fidesz-KDNP is. Most olyan időket élünk, amikor döntéseink arról szólnak, hogy erős Magyarországgal erősödik a határon túli magyarság is – fogalmazott. Közös vállalkozások és közös távlatok nyílnak.

A társadalmi mozgások olyanok, hogy minden cselekmény viszont cselekvést eredményez: 2014 végére körvonalazódott, hogy a magyarországi politika hatására egységes mederbe terelt „rombolási kísérlet” indult útjára – hangzott el. Pásztor párhuzamot vont a magyarországi ellenzék és az itthoni ellenzéki mozgalom között, szerinte azért alakult ki mindez, hogy megbontsa a nemzeti egységet, nem a sokszínűségért és a sajtószabadságért – ahogyan az ellenzék fogalmazott. Ebbe a kategóriába sorolta továbbá azokat a „migránsoknak vizet vivőket”, akik állítása szerint ugyancsak az egységes nemzetpolitika ellenségei. Pásztor szerint nem baj az, hogy megjelent a határon túli ellenzék, hiszen így legalább látszik, hogy ki mit képvisel, ki gondolja úgy, hogy „tüntizni” kell, és ki az a néhány tíz politikus, aki nem ért egyet a VMSZ és a Fidesz politikájával. Szánalmas báboknak nevezte a vajdasági magyar ellenzéket Pásztor, aki szerint az itteni mozgalom magyarországi ellenzéki mintára működik. A magyar médiának is válaszolt, amely szerint az itteni politikai párt vezetői a Fidesz megbízottjai, Pásztor szerint ha ezt állítják, akkor a VMSZ tudja, hogy jó úton halad.

Ünnepként éli meg a jövő évi magyarországi választásokat a vajdasági magyarság, mert egy felelős döntés részesei lehetnek – mondta –, a VMSZ azért fog dolgozni, hogy a vajdasági magyarok minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon – jelentette be Pásztor István ünnepi szónoklatának zárásaként.

Az ünnepség a megszentelt új kenyér megszegésével ért véget.

Basity Gréta


2017. szeptember 24. [20:46]

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője ma vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől, akik ezt... >>

2017. szeptember 24. [7:33]

Szentmihályon péntektől zajlik a faluünnep, a templombúcsú. A programot gazdagította ezúttal egy gépbemutató, illetve kapcsolható eszközök kiállítása, amelyeket a falu... >>

2017. szeptember 24. [7:32]

Szeptember 23-án a Nagybecskereki Egyházmegye napján, Szent Gellért vértanú püspökre, az egyházmegye védőszentjére emlékeztek, ilyenkor tartják meg az egyháztanácsok... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 99.87 dinár
100 forint 38.43 dinár
100 dinár 260.15 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve