Vajdaság
Mirović: Nagy volt a szárazság, de következményei nem drámaiak
Szeptember végére, vagy október elejére konkrét intézkedéseket tesznek a kárenyhítésre
Betűméret:             

Igor Mirović tartományi kormányfő kijelentette, hogy a nyári szárazság nagy kárt okozott a mezőgazdaságnak, de nem öltött drámai méreteket, majd hozzátette: szeptember végére, vagy október elejére konkrét intézkedéseket tesznek a kárenyhítésre.

„Intenzív tárgyalásokat folytatunk a mezőgazdasági minisztériummal és annak munkatársaival”, nyilatkozta Mirović az RTS-nek.

A tartományi kormány minden tőle telhetőt megtesz és elvárja egy sor intézkedés meghozatalát annak érdekében, hogy csökkentsék az aszály következményeit. Mirović elmondta, hogy pontos kárfelbecslést kell végezni, azt követően pedig hatékony intézkedéseket kell meghozni.

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy az elkövetkező hetekben a gazdáknak segítséget kínálnak fel az aszály következményeinek elhárítására. Mint mondta, anyagi támogatásról lenne szó, amit a kereskedelmi bankokon keresztül folyósítanának. (RTS)

111 millió dinár a Szabadkai Népszínház építési munkálatainak folytatására

111 millió dinárt utalt át a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium a Szabadkai Népszínház építési munkálatainak folytatására. A támogatásról szóló szerződést Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter és Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke ma írta alá Újvidéken. Az aláírást követően a két tárcavezető a Vajdasági RTV új székházának építkezésére is ellátogatott.

Összesen 223 millió dinárt biztosít a Tartományi Kormány és a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium a Szabadkai Népszínház építésének folytatására. A munkálatok a hetedik fázishoz érkeztek. Vladan Vukosavljević művelődési és tájékoztatási miniszter elmondta, hogy a minisztérium stratégiai célja a kulturális politika decentralizálása. Ennek érdekében pedig a kisebb önkormányzatoknak is aktívan részt kell venniük a kulturális életben, és ebben Szabadka kimagasló példát mutat – tette hozzá.

Vladan Vukosavljević, művelődési és tájékoztatási miniszter, Szerbia: „Reméljük, hogy sikeresen be tudjuk fejezni ezt a projektet. Nem kevés pénzbe kerül, de ugyanakkor rendkívüli alapot teremt a szabadkai kulturális élet fejlődéséhez. Befejezését követően a szabadkai, a vajdasági és a szerbiai kulturális képviselőknek is lehetőségük nyílik arra, hogy egy gyönyörű, három színpaddal rendelkező épületben mutatkozzanak be. Az épület nagyságában, alkalmatosságában és minőségében is egyedi lesz a régiónkban.”

A köztársasági és a tartományi kormány összesen 800 millió dinárral támogatta idén a Vajdasági RTV új székházának építését. A régi épületromok eltakarítása jelenleg is folyamatban van. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Az országunk médiaházait figyelembe véve a Vajdasági RTV több mint ezer dolgozója a legjobb feltételek mellett végezheti majd a munkát. Fontos kiemelni azt is, hogy a kisebbségi szerkesztőségek is még minőségibb módon tájékoztathatnak majd a nemzeti közösségek nyelvein.”

Mirović elmondása szerint már a kivitelezőket is kiválasztották és még az év vége előtt megkezdődhet a Vajdasági RTV új épületének kiépítése. 1999-ben, a NATO-bombázások során a közszolgálati médiaház régi épületére több tucat bomba esett. Az építkezési helyszínt folyamatosan ellenőrzik a tűzszerészek, de robbanószerkezeteket eddig még nem találtak. (Pannon RTV)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Nagybecskereken a városháza előtti Szabadság téren gyűltek össze a környék motorosai, hogy hivatalosan is megnyissák számukra az idényt. A cél az, hogy felhívják magukra a közlekedésben szereplő autósok figyelmét, hogy a szép időnek köszönhetően megnő a motorosok száma az utakon, és a közlekedés résztvevői legyenek...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 15:13 ]
A közlekedési rendőrök szombaton este Bácskossuthfalván, a szokásos közlekedési ellenőrzés keretében megállítottak egy tehergépjárművet. A sofőrről hamarosan kiderült, hogy erősen ittas állapotban van. Ezt erősítette meg az alkoholszonda is, ami 2,18 ezrelékes véralkoholszintet mutatott ki. A teherautót azonnal...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 11:33 ]
A szabadkai rendőrség egy 17 éves fiút vett őrizetbe, miután marihuánát és amfetamint talált nála, de a házkutatás során egy hangtompítóval ellátott maroklőfegyver is előkerült. A rendőrök a fiú lakásának átkutatása során kb. 1 kilogram marihuánát, kisebb mennyiségű amfetamint és négy digitális, a...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban