GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 11. [19:17]

Felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot Zentán

Felszentelték a Lisieux-i Kis Szent Teréz emléktemplomot Zentán
Fotó: Máriás Endre
Az ünnepi szentmisén

A zentai csata 320. évfordulója alkalmából ma délután templomszentelési szentmisét tartottak. Az alapkövet húsz évvel ezelőtt tették le. A felszentelést Msgr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök és Németh László SVD, a nagybecskereki egyházmegye püspöke végezte.

A templomszentelő szentmise után Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára mondott beszédet, amelyben a templom felépülésének, a vallás és összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

A kereszt az a legmélyebb pont, ameddig az Istenség lehajolt az emberhez – fogalmazott az ünnepségen, - Egy győztes csatára emlékezünk, a zentai csata 320 évfordulóján, és itt van velünk a kereszt. Két évtized sem tudta letörni azt a széles összefogást, amely a délvidéki, Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyar emberek lelkében született meg. Vancouvertől Hamburgig, Zentától Budapestig nagyon sokan álltak a kezdeményezés mellé, s nyújtottak anyagi segítséget ennek az álomnak a megvalósulásához. Magyarország is örömmel segítette ezt a kezdeményezést.

Nagy József esperesé a legnagyobb érdem, hiszen éveken keresztül csak ő hitt a templom elkészültében és felszentelésében.

A templom mellett felállított színpadon a beszédet követően a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ünnepi műsora kezdődött. Ez az együttes az alapkőletétel idején is fellépett Zentán. Műsoruk címe Táncoljatok táncosok a táncról. Műsorukban irodalmi szövegekkel, versekkel, népdalokkal színesített táncos előadást láthattak az érdeklődők.

Rúzsa Mária


2017. szeptember 21. [15:31]

Magyarkanizsa község fejlett szociális hálóval rendelkezik és megfelelő segítséget nyújt az idős emberek ellátására, gondozására és ápolására is. Ennek a rendszernek... >>

2017. szeptember 21. [13:51]

Három év munka után megszüntetik a diákok szexuális nevelését, írja a 021.rs.A felvilágosító oktatást 70 vajdasági általános iskolában folytatott a Skaska egyesült az... >>

2017. szeptember 21. [13:45]

A Telep városrész kivételével Újvidék területén, ahol nappal és éjjel is mérik a zajszintet, mindenhol átlépte a megengedett határt a zajszint mértéke.A méréseket végző... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve