GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 13. [15:38]

Anyaországi támogatás a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű könyvtáraknak

Anyaországi támogatás a vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű könyvtáraknak
Fotó: Herceg Elizabetta
Az MNT elnöke a topolyai könyvtárban a modern könyvtárak társadalmi jlentőségéről is beszélt

A topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban írta alá Hajnal Jenő, az MNT elnöke a támogatásra vonatkozó megállapodást a kedvezményezett kiemelt jelentőségű közkönyvtárak és közepes nagyságú közkönyvtárak képviselőivel. A vajdasági magyarság szempontjából kiemelten fontos közkönyvtárak összesen 11 millió forint értékben kapnak új könyveket.

A Magyar Nemzeti Tanács, a korábban elfogadott kulturális stratégiájával összhangban megkülönböztetett figyelmet fordít a vajdasági magyar közgyűjtemények hálózatba szerveződésére és a vajdasági magyarság szempontjából fontos közkönyvtárak rendszeres és folyamatos állománygyarapítására. A legújabb gyermek-, és szépirodalmi kiadványok mellett a magyar nyelvű szakirodalommal történő gazdagítására is figyelmet fordítanak. A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságnak és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek köszönve az MNT hét kiemelt jelentőségű, hét közepes nagyságú, valamint 15 falusi és fiókkönyvtárat részesít támogatásban.

A kiemelt jelentőségű közkönyvtárak közül az adai, a kishegyesi, a magyarkanizsai, az óbecsei, a szabadkai, a zentai és a topolyai kapott 1-1 millió forintnyi támogatást.

Az átvételi megállapodások ünnepélyes aláírására ma keült sor a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban, ahova már korábban megérkeztek az új könyvek is. A napokban minden könyvtárba elviszik a könyvcsomagokat.

Az MNT nevében Hajnal Jenő írta alá az átvételi megállapodásokat, aki ez alkalommal azt is elmondta, hogy a vajdasági magyarság szempontjából legjelentősebb könyvtárak a támogatásnak köszönhetően az 2-3 év legjelentősebb magyar nyelvű kiadványaival gazdagíthatják állományukat. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben még 111 általános iskola kap majd házi olvasmányokból álló könyvcsomagokat. Az oktatási intézmények 25 épületben alsós, 86 épületben pedig felsős diákok részére szóló olvasmányokat kapnak az iskolák, amelyek értéke mintegy 3,6 millió forintra rúg.

Náray Éva, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatója szerint a könyvtárosnak az új könyv mindig örömöt jelent, de öröm ez egyben az olvasók számára is. A gyermekkönyvektől, a szépirodalmi köteteken át, a tudományos és szakmai kiadványokig mintegy 300 példánnyal bővült a topolyai könyvtár állománya. Náray Éva elmondta, hogy gyakorlatias szemmel válogattak a mintegy 1500 könyvcímet tartalmazó listáról. A szempont az volt, hogy olyan könyveket válogassanak össze, melyekről úgy gondolják, hogy az olvasók érdeklődését is felkeltik majd.

Hajnal Jenő azt is elmondta, hogy a vajdasági magyar közgyűjtemények digitalizálásához és hálózatba történő szerveződéséhez jövőre az MNT egy a digitalizáló megvalósítását szolgáló informatikai rendszer megvásárlásával járul hozzá.

Tóth Péter


2017. szeptember 21. [15:31]

Magyarkanizsa község fejlett szociális hálóval rendelkezik és megfelelő segítséget nyújt az idős emberek ellátására, gondozására és ápolására is. Ennek a rendszernek... >>

2017. szeptember 21. [13:51]

Három év munka után megszüntetik a diákok szexuális nevelését, írja a 021.rs.A felvilágosító oktatást 70 vajdasági általános iskolában folytatott a Skaska egyesült az... >>

2017. szeptember 21. [13:45]

A Telep városrész kivételével Újvidék területén, ahol nappal és éjjel is mérik a zajszintet, mindenhol átlépte a megengedett határt a zajszint mértéke.A méréseket végző... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve