Válasz
Ők az igazi mázlisták
A fogyatékkel élő fiatalok színházáról kérdeztük Mácsai Mónikát
Betűméret:             

Mázlistának nevezhetjük-e azt, aki gondozásra szorul, elveszítette a hozzá legközelebb állókat, kinevetik a lányok vagy nem fogadja be a társadalom, mert más mint az átlagember, fogyatékkal él? Már hogyne volna mázlista! Hiszen színészkedik, felvállalja önmagát, nyíltan beszél a fájdalmairól, barátokat talál és a sztárokat megszégyenítő ovációval és vastapssal díjazza a nagyérdemű a közönségnek küldött puszikat és meghajlást. A magyarkanizsai Fény-Bárka társulat megújult formációjáról, a fogyatékkal élő fiatalok színházáról beszélgettünk az Időtlenek című előadás egyik rendezőjével, játék-vezetőjével, Mácsai Mónikával, aki az Együtt-Veled szervezet munkájáról is beszámolt a Vajdaság Mának.

Tavaly mutatták be a Mázlisták első előadását, az Időtleneket. Hogyan alakult meg a társulat? Mikortól foglalkoznak színjátszással?

Az évek óta működő Fény-Bárka közösségből nőtte ki magát a Mázlisták. Hosszú évek óta próbálkozunk a színjátszással, eleinte csak kapcsolatteremtő játékokat, bizalomgyakorlatokat játszottunk, majd néhány éve bemutatkoztunk a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Vetélkedőjén, ahova azóta minden évben ellátogatunk.

Sok mindent elárult a fellépők életéről, mindennapjairól az Időtlenek című személyes vallomásokkal megtűzdelt előadás. Leírhatatlan erővel hatott a szereplők őszintesége és a felszabadultsága. A fogyatékkal élő fiatalok számára milyen lelki hatása van az ilyenfajta önvallomásnak, megmutatkozásnak?

Maguknak a színjátszóknak elsősorban megerősítést ad az, hogy ők és az élmények, tapasztalatok és érzelmek, amelyek bennünk vannak, azok fontosan. Nagyon fontos ez azért is, mert ha már ez egy előadás, amely közönség előtt játszódik, akkor ez egyben egy találkozás is a nézőkkel, a külvilággal. Az a találkozás történik meg miközben a fogyatékos ember, a sorstársunk megnyilvánul, ami tulajdonképpen minden ember között megtörténik, csak valahogyan ez az átjárás, a kapcsolat a másság irányában nagyon nehézkes és gyakran nem is jön létre. Mi ezzel a fajta alkotással, színjátszással egy hidat szeretnénk építeni az ép és a fogyatékkal élő emberek között. Az, ami megérint mindnyájunkat, azokat is akik a színpadon és azokat is akik a közönség soraiban ülnek, egyszerűen annyi, hogy szembesülünk azzal, hogy egyforma emberek vagyunk, hasonló a sorsunk.

Azt tarthatnánk természetesnek, hogy az első lépést a fogyatékkal élők felé a társadalom, a közösség tegye meg. Ezt a fajta elvárást, vagy kifordított helyzetet fedeztem fel az előadás záró jelenetében, ahol a közönség reakciót vetítették ki a színpadon. Így végül a néző megkapja a tapsot Önöktől, amiért részt vett a játékban, támogatta a szereplők megmutatkozását.

Azt hiszem, hogy éppen ez jelenti az egyensúlyt. Minden résztvevő tesz egy nagy lépést a másik felé.

Milyen helyzetben találja magát Szerbiában a fogyatékkal élő?

Szerintem gyerekcipőben jár a hazai fogyatékos emberek támogatása. Magyarkanizsa községben mi nagyon szerencsésnek mondhatjuk magunkat. Az „Együtt Veled-Értük” Egyesület 2002 óta védi és segíti az értelmi és testi fogyatékosok érdekeit . A Vöröskereszt községi szervezete szintén mellettünk áll támogatásával. 2016-ban a Bethlen Gábor Alap nagyban támogatta a tevékenységünket. Így tudtunk eljutni különféle fellépésekre, a felkészülés bizonyos szakaszaiban bemutatni az előadást, hogy nem kizárólag önkéntes munkával és a saját pénzből gazdálkodhattunk. Nem volt akadálya annak , hogy elutazzunk és találkozhassunk a nézőkkel. Azáltal, hogy az alapítvány felismerte a lehetőséget a Híd a színművészettel a közösséghez pályázatban, még több helyre eljutott a csapat és gondok nélkül valósíthattuk meg a programunkat. Magyarkanizsa Önkormányzata évek óta támogatja a napközi működését , a fogyatékkal élő gyermekek, fiatalok alkotóműhelyeit. Védenceinket a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ munkatársai otthonaikban is látogatják, mások pedig napi rendszerességgel részt vesznek napközi foglalkozásain. Szintén rendkívüli, hogy időszakosan már munkalehetőségeket is biztosítanak a felnőtt gondozottak számára. Többször előfordul, hogy a gyermek kifejezést használják védenceinkre, habár ők már felnőttek, felnőtt igényekkel és persze jogokkal.

Mennyiben tudják érvényesíteni ezeket a jogokat az Önök védencei?

Még tanuljuk. A községi szakszolgálatok és civil szervezetek nagyon tudatosan törekednek a fogyatékkal élők jogainak betartására és betartatására, de le kell szögezni, hogy vannak komoly akadályok.

Milyen pluszt ad a fiatalok életében az, ha művészetekkel is foglalkozhatnak az egyéb fejlesztő tevékenységek mellett?

Ez adja meg a szabadságot. Ahol megvan a nyitott és elfogadó légkör, ott bármire képesek ezek az emberek. Lehet, hogy nem a teljes tárgyat, például egy vázát vagy éppen jelenetet készítik el, de biztos, hogy van olyan részfeladat vagy forma, amiben egyedit alkot. Ahogyan a gyárakban sem egyvalaki készít el egy terméket, úgy itt is megvannak a különböző egységek, így mindenkinek megvan a képességeinek való munkakör, amiből aztán összeáll az egész.

Mit jelent együtt lenni a Mázlistákkal?

Mindenkit arra bátorítok, hogy keresse a lehetőséget, hogy megismerkedjen egy fogyatékos emberrel, mert azt az életigenlést, azt az optimizmust, amitől ők a mázlisták, mástól biztosan nem kaphatja meg. Amikor az egyik védencünk ötlete nyomán megszületett a nevünk, hogy legyünk Mázlisták, mindannyian elmondták, hogy mit jelent az ő életükben mázlistának lenni. A válaszaik azt tükrözték, amit mi már talán elfelejtettünk: örömöt és megnyugvást érezni amiatt, amink van. Mázlista vagyok, mert van egy szép ruhám. Mázlista vagyok, mert sok szép helyet láttam. Mázlista vagyok, mert együtt lehetek veletek. Ehhez kapcsolódik az előadásunk címe is: Időtlenek. Arra tanítanak bennünket, hogy lassítsunk, szánjuk időt a fontos pillanatokra. Példát vehetünk tőlük, hogyan kell szeretni , egyszerűen de méltósággal élni az életet.

Hol találkozhatunk Önökkel 2017-ben?

Minden útnak vannak pihenőállomásai. Most egy ilyen szakaszban vagyunk, kiértékeljük mind azt ami történt , figyelünk befelé-kifelé… Védenceinkre, családtagjainkra, nézőkre, segítőkre nagy hatással volt az Időtlenek előadás. Oláh Tamással mindenképpen szeretnénk hasonló előadást készíteni, de hogy merre kanyarog a Mázlisták útja 2017-ben az elsősorban a fiataljainktól függ. Jelentkezünk!

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban