Életmód/egészség
Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
Betűméret:             

A címben szereplő orvosi kifejezés hallatán sok férfi torka összeszorul. Ha már jelen van az életükben azért, ha pedig még nincs, akkor pont az miatt, mert, hogy: „ ...idősödve mindenkinél megjelenik. Legalábbis így hallani.“

A BPH, vagyis a benignus prosztata hiperplázia valóban elterjedt jelenség, leggyakoribb férfi panasz az urológián. Viszont a betegség megnevezés helyett inkább állapotot kell említeni. Miért? A dülmirigy mérete születéskor csak borsónyi. A pubertás korban kezd növekedésnek indulni, majd a szexuálisan érett fiatalembereknél mérete eléri a szelídgesztenye nagyságát. Utána egy pár évtizedig nem növekszik. 50-60 éves korban azonban újra elkezd nagyobbodni, ezt nevezzük BPH-nak. Vagyis a folyamat kis túlzással élettaninak is nevezhető.

Akkor, ha most kicsit fellélegeztünk, nézzük, mi is ez a rejtélyes szerv, ami a férfiak kismedencéjében található. A húgyhólyag nyaki része és a húgycső kezdeténél helyezkedik el. Egy izmos-mirigyes szervről van szó, mely váladékot termel. Ez az ejakuláció alkalmával keveredik az ondóval, ezáltal biztosítva tápanyagot, hogy a hímivarsejtek minél nagyobb számban túlélhessék utazásukat.

A kapszulája, vagyis a tokja nyújthatatlan anyagú kötőszövetből épül fel. Nem képes tágulni. Így, amikor a simaizom és a mirigyállomány sejtjei is osztódásnak indulnak, a szövet elkezd nyomást gyakorolni a húgycsőre, melynek kezdeti szakasza áthalad rajta. (A sejtszaporodás nem képez áttétet, ezért nevezzük jóindulatúnak.)

Tüneteivel rontja az életminőséget. Az éjszakai vécélátogatások száma növekszik, mely gyakran ébreszti fel a teremtés koronáit sürgető vizelési ingerrel. Ezt irritatív tünetnek nevezzük. A sugár ilyenkor lassan indul, vékonyka, akadozik, csepeg. Ez az obsztruktiv (összenyomásos) tünet. Egyszerre kis mennyiségű vizelet tud távozni, ami kellemetlen érzést hagy maga után, mert a hólyag nem tud teljesen kiürülni. Az inger pedig rövid időn belül újra jelentkezik, nem hagyva pihenni a férfiembert.

Természetesen ezt a fajta gyakori vizelést meg kell különböztetni attól, ami hirtelen jelentkezik, s a nappalokra is jellemző. Égő, csípő érzéssel kísért, esetleg lázzal is. A deréktáji fájdalom már csak ráadás. Ebben az esetben fertőzésről beszélünk, az okoz gyakori vizelést.

Jó hír: napjainkban igen jól kezelhető a BPH gyógyszerekkel. Műtéti beavatkozásra csak ritkán van szükség. A tünetek megjelenésekor, vagy akár a gyanú felmerülése esetén is forduljunk bizalommal kezelőorvosunkhoz. Sokakat várakozásra kényszerít a tény, hogy a választott orvosuk hölgy. Nincs mitől tartani. Néhány célzott kérdés és pár rutinvizsgálat után úgyis urológiai szakrendelőbe utal. Ahogy már említettem, egy teljesen természetes folyamatról van szó, nincs mit szégyellni rajta.

Az időben történő, megfelelő kezelésre azért van szükség, mert az elhanyagolt prosztata megnagyobbodásnak súlyos következményei alakulhatnak ki. Akut probléma a visszamaradó vizeletben elszaporodó baktériumok által kiváltott húgyhólyaggyulladás. De hirtelen jelentkezhet a teljes elakadás is, amikor nem tud elfolyni a vizelet egyáltalán. A kismedence elülső fala kitüremkedik igen erős fájdalom kíséretében. Ilyenkor katéter felvezetésével lehet csak megoldani a helyzetet. Kései szövődményként a kezeletlen jóindulatú prosztata megnagyobbodás vesemedence tágulathoz, majd veseelégtelenséghez vezet, így tehát tényleg komolyan kell venni a tünetek megjelenését.

Dr. Popov Farkas Beáta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Együnk lassan! - illusztráció
2018. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
A magas vérnyomásnak sajnos igen súlyos, esetenként halálos következményei lehetnek, és bár nálunk is több százezer embert érinthet a hipertónia, sokan nem is tudnak erről, sőt azzal sincsenek tisztában, pontosan hogyan kellene mérni a vérnyomásukat. Ehhez nyújtunk most segítséget!Természetesen a legtöbbször orvosi...
2018. MÁRCIUS 2.
[ 10:06 ]
Emésztőrendszerünk egészséges működése nagyon sok szempontból fontos a szervezetünk számára. Érdemes tehát számba venni azokat a veszélyforrásokat, amelyek a leggyakrabban okoznak emésztési zavarokat.Cukorban gazdag, rostban szegény ételekA cukorfogyasztás a világ számos országában meghaladja az egészséges mértéket,...
2018. FEBRUÁR 5.
[ 13:49 ]
Mi a magasvérnyomás-betegség?A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála...
2018. JANUÁR 27.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban