GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2016. október 23. [9:01]

Vashiányról árulkodó tünetek

Vashiányról árulkodó tünetek
Vashiányos állapot tünetei: fejfájás, sápadt bőr, fáradtság

Mint azt tudjuk, a vas az egyik fontos mikroeleme a szervezetünknek, számos élettani funkció nélkülözhetetlen része. Egy átlagos felnőttnek csupán napi 15 mg-nyit kellene bevinnie belőle táplálékkal. Ám a felmérések mégis azt mutatják, hogy vidékünkön a férfiak 30%-a, a nőknek viszont 42%-a nem visz be elég vasat. Globális szinten sem jobb a helyzet: ez a Föld egyik leggyakoribb hiánybetegség, 1-1,5 millió embernél fordul elő.

A vashiányt a köztudat csak a vérszegénységgel kapcsolja össze. De az átlagember, nem jár "csak úgy" rutin vérvizsgálatra. Ellenben vannak a vas mennyiségének csökkenésére utaló olyan egyéb tünetek, melyeket, ha észreveszünk magunkon, már célzottan fordulhatunk orvoshoz.

FÁRADTSÁG

Egyáltalán nem betegségspecifikus, hiszen oly sok minden közrejátszhat ahhoz, hogy erőtlennek és kimerültnek érezzük magunkat. Viszont, ha odafigyelünk, hogy a megfelelő időben, és elegendő órányit aludjunk, iszunk elég folyadékot, s próbáljuk a napi stresszt is levezetni, de a fáradtságunk nem akar eltűnni, mindenképp gondolni kell arra, hogy ez valamely betegség oka lehet. Számos tanulmányban mutatkozott összefüggés a csökkent vasszint és a jó közérzet hiánya, valamint a fokozott fáradékonyság között.

SÁPADTSÁG

Vashiány esetén a szervezet nem tud elegendő hemoglobint előállítani, ez az a molekula, mely a vörösvértesteket vörösre, általuk pedig a bőrt szép rózsaszínre festi. De nem csak a bőr, hanem a nyálkahárnya szép színét is ez biztosítja. Az ajkak és a szemhéjak belső felszíne, valamint az íny is fakóvá válik, ha kicsi a vasszintünk.

LÉGSZOMJ

A kevesebb hemoglobin miatt kevesebb oxigén szállítódik a szervezet minden sejtjéhez, ez okozza azt az érzést, hogy nincs elég levegőnk, függetlenül attól, hogy mennyire próbálunk mélyen lélegezni. A tünet erősödik fizikai munka végzése közben, lépcsőn felfelé, vagy sportoláskor, és gyakrabban kényszerít pihenésre, mint az egyébként normális lenne.

GYENGE KÖRMÖK

Ha a körmök elvékonyodtak, túl világos színűek és könnyen betörnek, ez is egy jele lehet a vashiányos állapotnak: az oxigénnel való nem megfelelő ellátottság miatt nő kevésbé minőségesre a köröm.

ERŐTELJES HAJHULLÁS

Számos oka lehet, ezek közül a vashiány az egyik. Ez az miatt történik, mert az oxigénhiányos állapotban a szervezet a fő életfunkciókat végző szerveket látja el inkább, és a hajkoronánk nem ebbe a csoportba tartozik.

ÉRZÉKENYSÉG A HIDEGRE

Magyarul mondva: fázósabbak leszünk. Egyrészt a nem elégséges oxigén miatt nem megfelelő a sejtek hőtermelése, másrészt a vas igen lényeges a pajzsmirigy megfelelő működésében, ami pedig hozzájárul a hőháztartásunkhoz. Úgyhogy, ha pulóverre van szükségünk, amikor az időjárás ezt még nem kívánná meg, nem árt utánanézni a vasszintnek.

GYAKORI FEJFÁJÁS

Ennek is több oka lehet, az egyik a vashiány. Sajnos a fejfájások miatt a koncentrációs képesség is csökken, valamint a pihenés is nehezebb (kipihenni magunkat rendesen), tehát a krónikus fáradságérzettel is összefügg. Több kutatás vizsgálta a migrénes fejfájás és az erős, sok vérvesztéssel járó menstruáció kapcsolatát: az összefüggés mérhető volt.

DEPRESSZIÓ

A szellemi és érzelmi egészséghez is nélkülözhetetlen a vas. Egy 2013-as tanulmány kapcsolatot talált a vashiányos vérszegénység és néhány pszichés megbetegedés, úgy, mint a depresszió, szorongásos zavarok, figyelem-, és hiperaktivitásos-zavar közt, azonban további kutatásokra van szükség, hogy tisztázza ezt a kapcsolatot. A vashiány nem egyedüli oka, főleg nem közvetve a mentális problémák kialakulásának, azonban az ilyenkor fellépő étvágytalanság, fáradtság, ingerlékenység, hangulatingadozás mindenképp ront a helyzeten.

NYUGTALAN LÁB SZINDRÓMA

Ez az az állapot, amikor azért nem tudunk elaludni, mert bizsergést érzünk a lábfejünkben, és emiatt kénytelenek vagyunk azt állandóan mozgatni. Ezzel kapcsolatban is közöltek tanulmányokat: dopamint (idegingerület átvivő anyag) termelő idegsejtekben mutatkozott vas-felszívódási zavar.

Maga a vashiány nem konkrét betegség. Nem elég, hogy táplálékkiegészítővel növeljük a szintjét, nagyon lényeges megtudni, hogy mi okozhatja.

De erről majd a következő alkalommal.

Dr. Popov Farkas Beáta


2017. december 12. [13:59]

A bölcsességfogak az örök mumusok a fogászatban, s rengeteg tévhit él még ma is a köztudatban a helyes fogápolással kapcsolatban.A tinédzserkorunk után kibújó... >>

2017. november 30. [11:30]

Kimutatták: a gyermekkori stressz még inkább növeli a szív- és érrendszeri betegség vagy szívinfarktus kockázatátA Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a... >>

2017. november 9. [10:32]

Napi fél literrel igencsak kiegyezne a szervezetünk. Ugyanis ezzel a mennyiséggel a szükséges kalcium 70 százalékát biztosíthatnánk. De iszunk-e elég tejet, eszünk-e... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.22 dinár
100 forint 37.92 dinár
100 dinár 263.67 forint
Heti kérdés
Ön szerint mekkora jövedelem kell családtagonként a tisztességes megélhetéshez Szerbiában?
5-10 ezer
10-15 ezer
15-20 ezer
20-25 ezer
25-30 ezer
30 ezernél több

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka