Életmód/egészség
A vashiány lehetséges okai
Betűméret:             

Ahogyan arról az előző cikkben szó esett, a vashiányos állapothoz nem állhatunk úgy hozzá, hogy pótoljuk egy kis táplálékkiegészítővel, és majd elmúlik. Önmagában a tüneti kezelés nem elég, minden esetben fontos tisztában lenni azzal, hogy mi idézte elő. Nem mindegy ugyanis, hogy csak nem viszünk be elég vasat a szervezetünkbe (pl. helytelen táplálkozással); olyan életszakaszban vagyunk, amikor több vasra van szükségünk (pl. serdülők, szoptatós édesanyák esetén); vagy vasat (vért) veszítünk úgy, hogy nem is tudunk róla!

Az újszülöttek májában van annyi vas elraktározva, amennyi elegendő számukra életük első fél évében. 5-6 hónapos korukra gondolnunk kell erre, s megfelelően elkezdeni pótolni, különben vérszegénység alakulhat ki. A pubertás kor egy újabb lehetőség a vashiányos állapotra, ugyanis ekkor a növekedés üteme felgyorsul. A lányok esetében a menstruációs vérveszteség csak fokozza a hiányt. A várandósok szükséglete is megnő: a többi mikronutriens mellett vasból is többre van szüksége, hogy a méhében fejlődő magzat megfelelő módon fejlődhessen. Számukra kétszer annyi vas kell naponta (30mg), mint az átlag, egészséges felnőtt embernek. Az idősekről is szót kell ejteni. Náluk az emésztési problémák, vagy a felszívódási zavarok okozhatnak vashiányt.

Amennyiben nem sorolhatjuk magunkat egyik, fenn említett csoportba sem, mégis gyanítjuk tünetek alapján, hogy vashiányban szenvedünk, mindenképp forduljunk a kezelőorvosunkhoz kivizsgálásra. Rutin vérvizsgálattal igazolható a hiányállapot, s utána a vaspótlás mellett legfontosabb tehendő, kizárni: veszíti-e a szervezetünk a vasat.

Való igaz, hogy minden nap egyi pici vasat élettanilag veszítünk a vörösvérsejtek lebontása által (ezért is kell táplálékkal pótolni). A baj ott kezdődik, ha ennek a mennyiségnek a sokszorosa távozik naponta. Hölgyek esetében konzultálni kell nőgyógyásszal, átbeszélni a menstruációs vérzés paramétereit (milyen hosszan tart, mennyire bőséges). Mindkét nemnél el kell végezni az úgynevezett OBTI (okult vérzés) vizsgálatot. Székletmintából ezzel azt mutatják ki, hogy veszítünk-e az emésztőrendszerünkön keresztül vért, ami szemmel nem látható. Ha pozitív eredményt kapunk (vagyis a vérveszteség fennáll), meg kell ismételni még kétszer, hogy biztosak legyünk, a teszt nem volt hibás. Miért is lényeges ez a vizsgálat? Beleinkben kifejlődhetnek úgynevezett polipok (jóindulatú szövetburjánzás), ami a vérzést okozza. Ha nem kerül felfedezésre időben, és nem távolítják el, rosszindulatú daganattá változik. Ezért lényeges, hogy a vashiány tüneteire időben reagálva kiderüljün, hogy egyszerűen csak helytelenül étkezünk, vagy egy kórfolyamat indult fejlődésnek a szervezetünkben.

Megfelelő táplálkozással sokat tudunk segíteni a vasbevitelben, ne csak a táplálékkiegészítőkre támaszkodjunk. A máj és a májkészítmények, vöröshús, tojás kiváló vasforrások. De a növényi élelem között is akad szép számmal olyan, amelyik jelentős vastartalommal bír. Ilyenek a barnakenyér, zöldborsó, a gránátalma, cékla, kukorica, földimogyoró, tökmag, spenót, kel, brokkoli, zöldbab.

Dr. Popov Farkas Beáta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Együnk lassan! - illusztráció
2018. MÁRCIUS 28.
[ 12:29 ]
A magas vérnyomásnak sajnos igen súlyos, esetenként halálos következményei lehetnek, és bár nálunk is több százezer embert érinthet a hipertónia, sokan nem is tudnak erről, sőt azzal sincsenek tisztában, pontosan hogyan kellene mérni a vérnyomásukat. Ehhez nyújtunk most segítséget!Természetesen a legtöbbször orvosi...
2018. MÁRCIUS 2.
[ 10:06 ]
Emésztőrendszerünk egészséges működése nagyon sok szempontból fontos a szervezetünk számára. Érdemes tehát számba venni azokat a veszélyforrásokat, amelyek a leggyakrabban okoznak emésztési zavarokat.Cukorban gazdag, rostban szegény ételekA cukorfogyasztás a világ számos országában meghaladja az egészséges mértéket,...
2018. FEBRUÁR 5.
[ 13:49 ]
Mi a magasvérnyomás-betegség?A hipertónia a fejlett országokban népbetegségnek számít. A népesség mintegy 15 százalékának van tartósan a magas vérnyomás szempontjából határérték, azaz 140/90 Hgmm fölötti vérnyomása. Félő azonban, hogy ennél többeket érint valójában. Évente csaknem 5000 magyar ember halála...
2018. JANUÁR 27.
[ 12:07 ]
Beolvasás folyamatban