Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A tavalyi időjárási szélsőségek többségét a felmelegedés okozta
Betűméret:             

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal csütörtökön közzétett szokásos évi jelentése szerint a kutatók által megvizsgált tavalyi szélsőséges időjárási jelenségek több mint háromnegyedéért kisebb-nagyobb mértékben az ember okozta globális felmelegedés volt a felelős.

A tudósok 30 extrém időjárási jelenséget vizsgáltak meg, és 24-nél tapasztalták az emberi tevékenység okozta felmelegedés hatását. Ezek közé tartozott tizenegy hőhullám, szokatlan téli napsütéses időszakok Nagy-Britanniában, alaszkai vadtüzek és egy különös, napos időben bekövetkezett árvíz Miamiben.

A Bulletin of the American Meteorological Society meteorológiai szaklapban közölt jelentés Alaszkában, Washington államban, az Egyesült Államok délkeleti részén, Kanadában, Európában, Ausztráliában, Kínában, Japánban, Indonéziában, Srí Lankán, a Csendes-óceán északi térségében, Indiában, Pakisztánban, Egyiptomban, Etiópiában és Afrikai déli részén mutatott ki olyan szélsőséges időjárási jelenségeket, amelyekért kisebb-nagyobb mértékben a klímaváltozás volt a felelős.

A NOAA kutatója, Stephanie Herring, a jelentés társszerkesztője szerint a klímaváltozás közrejátszásának mérhetőnek, kimutathatónak és bizonyítékokkal alátámaszthatónak kell lennie. A mostani jelentés minden kritériumnak eleget tesz.

A szakemberek csupán hat szélsőséges időjárási esemény tekintetében – rövid, szokatlanul hideg időszakok az Egyesült Államokban, felhőszakadások Nigériában és Indiában – nem találtak összefüggést a globális felmelegedéssel, amit más kutatók ugyanakkor vitatnak.

A jelentést készítő 116 szakember továbbá kimutatta, hogy a Csendes-óceán nyugati részén jellemző trópusi ciklonok megszaporodása és erősödése részben ugyancsak a klímaváltozással és a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó – immár elvonult – El Niño légköri jelenséggel volt összefüggésben.

A szakemberek a megfigyelésekből származó adatokra és számítógépes szimulációkra alapozták az eredményeiket. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az északkelet-kínai Hejlungcsiang tartományban található Északkeleti Erdészeti Egyetemen hoztak létre kínai-orosz együttműködésként egy közös laboratóriumot a szibériai tigris védelmével kapcsolatos kutatásokra. A laboratóriumban mindkét fél több mint 20 szakértője vesz majd részt. Munkájuk olyan kutatási...
2024. MÁRCIUS 15.
[ 11:01 ]
A múlt hétvégén 19 elhullott őzet találtak a Nagykikinda melletti határban. Elvégezték a terepszemlét, de a nyomozás még tart. A kár hatalmas, különösen az ökoszisztémát tekintve, mivel az elhullott egyedeket nem lehet visszahozni. A szokásos éves vadszámlálás során a nagykikindai vadászok elhullott őzeket találtak a...
2024. MÁRCIUS 13.
[ 14:31 ]
Megdöbbentő eredményre jutottak amerikai kutatók, amikor az északi-sarki tengeri jéggel kapcsolatban végeztek friss számításokat. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a globális felmelegedés miatt nagy a baj a sarkvidékeken, a Coloradói Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya azonban egészen megdöbbentő eredményre jutott....
2024. MÁRCIUS 9.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban