Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Elpusztulhatnak az elpusztíthatatlannak vélt mamutfenyők

A klímaváltozás pusztító hatásai gyorsabban utolérik a kaliforniai óriás mamutfenyőket, mint a tudósok előzőleg gondolták: az utóbbi időben tucatjával múlnak ki több ezer éves fák, amelyek átlagos életidejük alapján még több száz évig élhetnének – írja a Guardian.

Az öregebb óriás mamutfenyők a bolygó legidősebb élőlényei, vannak köztük 3 ezer éves példányok is. Extrém hosszú élettartamukat részben annak köszönhetik, hogy rendkívül ellenállók a különféle természeti hatásokkal szemben, túlélik például az erdőtüzeket, a száraz időjárást, és a rovarok sem pusztítják el őket. Legalábbis így volt ez eddig, mostanában azonban a klímaváltozás miatt a fapusztító hatások olyan kombinációi merülnek fel, amelyeket már a mamutfenyők sem bírnak elviselni – fedte fel egy kutatás, amit az amerikai nemzeti parkok és földtani intézet kutatói végeztek.

A szárazság, a gyakori tüzek és a rovarok (szúk) együttes támadása miatt tucatjával halnak meg több ezer éves fák a Sequoia és a Kings Canyon nemzeti parkokban, ahol a legtöbb példány él. A tudósok 2014 óta vizsgálják, mi történik a fákkal, és eddig 28 olyan példányt azonosítottak, amely "korábban nem tapasztalt okokból pusztult el". "Eddig azt gondoltuk, az óriás mamutfenyőket nem tudják megölni az erdőtüzek vagy a rovarok. Ez nem igaz többé" – mondta a dr. Christy Brigham, a nemzeti parkok munkatársa.

A tudósok szerint a pusztulás oka, hogy bár külön-külön a szárazságot és a rovarok támadását is jól viselik a fák, a két tényező együttes, hosszú időn keresztüli fennállását már nem; a szárazságtól meggyötört mamutfenyőkkel könnyebben végeznek a rovarok, pedig ezeknek a fáknak normál körülmények között még több száz évük lenne hátra. A megfigyelések alapján egyre gyakoribb, hogy "fentről lefelé" pusztulnak el a fák, holott korábban csak akkor haltak meg, ha kidőltek, vagy teljesen megsemmisült a koronájuk mondjuk egy tűzben. Ez közvetlen bizonyítéka a korona rovarfertőzöttségének, pedig ilyesmit az elmúlt évszázad folyamán nem detektáltak.

A fapusztulás miatt olyan klímavészhelyzeti forgatókönyveket akarnak életbe léptetni a nemzeti parkok, amelyeket eredetileg a 2050-es évekre terveztek. Az ökológusok olyan magasan fekvő területekre fognak mamutfenyő-palántákat ültetni, amelyeken korábban nem élt ez a faj, valamint koordinált tüzekkel ritkítanák a meglévő erdőket.

A tüzek egyébként alapvető fontosságúak a Sierra Nevada erdeiben, ezek tisztítják meg az erdő felszínét, hogy legyen hely az új csemetéknek. Maga az óriás mamutfenyő is igényli a lassan égő tüzeket a szaporodáshoz, de a szigorú erdőtűz-kontroll miatt bizonyos helyeken már vagy egy évszázada nem volt tűz az erdőn belül. Ez azzal jár, hogy rengeteg éghető hulladékfa halmozódik fel, és amikor véletlen mégis kiüt a tűz, sokkal intenzívebb, mint amihez az ökoszisztéma szokva van, ami a szárazság miatt eleve rossz állapotban levő fenyők pusztulását okozhatja.

Nem csak az óriás mamutfenyők pusztulnak egyébként az USA-ban, 2017 óta összesen 18 millió fa pusztult el Kaliforniában erdészeti jelentések szerint. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy japán szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a Fukusima I. atomerőműben keletkezett, radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle. Az MTI beszámolója szerint az ipari minisztérium bizottsága két lehetséges módszert vizsgált meg alaposan: az egyik az óceánba...
2020. JANUÁR 31.
[ 19:22 ]
Eljött a keresztény-konzervatív zöldpolitika ideje, Európának olyan klímapolitikát kell folytatnia, amely nem a legszegényebb országokra terheli a klímasemleges gazdasági átállás költségeit - szögezi le Varga Judit igazságügy-miniszter a Politico című, európai ügyekkel foglalkozó hírportálon hétfőn megjelent...
2020. JANUÁR 27.
[ 16:08 ]
Egy szú mindössze néhány milliméteres, de évi 40-60 millió köbméternyi fenyőfa pusztulásáért felelős Közép-Európában. Szúinvázió tarol Ausztriában, Németországban és Csehországban; rekordszámú halott és elhalt fa áll a pusztuló erdőkben, amiket meg kellene menteni. Magyarország annyiban "szerencsés", hogy...
2020. JANUÁR 26.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban