Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Elpusztulhatnak az elpusztíthatatlannak vélt mamutfenyők

A klímaváltozás pusztító hatásai gyorsabban utolérik a kaliforniai óriás mamutfenyőket, mint a tudósok előzőleg gondolták: az utóbbi időben tucatjával múlnak ki több ezer éves fák, amelyek átlagos életidejük alapján még több száz évig élhetnének – írja a Guardian.

Az öregebb óriás mamutfenyők a bolygó legidősebb élőlényei, vannak köztük 3 ezer éves példányok is. Extrém hosszú élettartamukat részben annak köszönhetik, hogy rendkívül ellenállók a különféle természeti hatásokkal szemben, túlélik például az erdőtüzeket, a száraz időjárást, és a rovarok sem pusztítják el őket. Legalábbis így volt ez eddig, mostanában azonban a klímaváltozás miatt a fapusztító hatások olyan kombinációi merülnek fel, amelyeket már a mamutfenyők sem bírnak elviselni – fedte fel egy kutatás, amit az amerikai nemzeti parkok és földtani intézet kutatói végeztek.

A szárazság, a gyakori tüzek és a rovarok (szúk) együttes támadása miatt tucatjával halnak meg több ezer éves fák a Sequoia és a Kings Canyon nemzeti parkokban, ahol a legtöbb példány él. A tudósok 2014 óta vizsgálják, mi történik a fákkal, és eddig 28 olyan példányt azonosítottak, amely "korábban nem tapasztalt okokból pusztult el". "Eddig azt gondoltuk, az óriás mamutfenyőket nem tudják megölni az erdőtüzek vagy a rovarok. Ez nem igaz többé" – mondta a dr. Christy Brigham, a nemzeti parkok munkatársa.

A tudósok szerint a pusztulás oka, hogy bár külön-külön a szárazságot és a rovarok támadását is jól viselik a fák, a két tényező együttes, hosszú időn keresztüli fennállását már nem; a szárazságtól meggyötört mamutfenyőkkel könnyebben végeznek a rovarok, pedig ezeknek a fáknak normál körülmények között még több száz évük lenne hátra. A megfigyelések alapján egyre gyakoribb, hogy "fentről lefelé" pusztulnak el a fák, holott korábban csak akkor haltak meg, ha kidőltek, vagy teljesen megsemmisült a koronájuk mondjuk egy tűzben. Ez közvetlen bizonyítéka a korona rovarfertőzöttségének, pedig ilyesmit az elmúlt évszázad folyamán nem detektáltak.

A fapusztulás miatt olyan klímavészhelyzeti forgatókönyveket akarnak életbe léptetni a nemzeti parkok, amelyeket eredetileg a 2050-es évekre terveztek. Az ökológusok olyan magasan fekvő területekre fognak mamutfenyő-palántákat ültetni, amelyeken korábban nem élt ez a faj, valamint koordinált tüzekkel ritkítanák a meglévő erdőket.

A tüzek egyébként alapvető fontosságúak a Sierra Nevada erdeiben, ezek tisztítják meg az erdő felszínét, hogy legyen hely az új csemetéknek. Maga az óriás mamutfenyő is igényli a lassan égő tüzeket a szaporodáshoz, de a szigorú erdőtűz-kontroll miatt bizonyos helyeken már vagy egy évszázada nem volt tűz az erdőn belül. Ez azzal jár, hogy rengeteg éghető hulladékfa halmozódik fel, és amikor véletlen mégis kiüt a tűz, sokkal intenzívebb, mint amihez az ökoszisztéma szokva van, ami a szárazság miatt eleve rossz állapotban levő fenyők pusztulását okozhatja.

Nem csak az óriás mamutfenyők pusztulnak egyébként az USA-ban, 2017 óta összesen 18 millió fa pusztult el Kaliforniában erdészeti jelentések szerint. (index.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán. A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó...
2020. MÁRCIUS 20.
[ 10:24 ]
Az Európai Űrügynökség műholdas felvételeinek tanúságai szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében számottevően csökkent a légszennyezettség szintje Olaszországban. A halálos betegség terjedésének csökkentése érdekében, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte szerdán bejelentette, hogy...
2020. MÁRCIUS 14.
[ 18:51 ]
Hatszorosára gyorsult a jégolvadás Grönlandon és az Antarktiszon az 1990-es évekhez képest a globális felmelegedés hatására. A Föld két nagy kiterjedésű jégmezője 6,4 billió tonna jeget veszített el 1992 és 2017 óta a tudósok szerint, akik a két sarkvidék műholdadatairól végeztek átfogó elemzést. A vizsgált...
2020. MÁRCIUS 12.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban