Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A Csendes-óceánba eresztenék a fukusimai atomerőmű szennyezett vízét

Egy japán szakértői bizottság azt javasolja a kormánynak, hogy eresszék a Csendes-óceánba a Fukusima I. atomerőműben keletkezett, radioaktívan szennyezett vizet, és így szabaduljanak meg tőle.

Az MTI beszámolója szerint az ipari minisztérium bizottsága két lehetséges módszert vizsgált meg alaposan: az egyik az óceánba eresztés, a másik pedig az, hogy hagyják elpárologni a vizet. Hosszas mérlegelés után végül az előbbit javasolták, a kormány pedig valószínűleg elfogadja a szakértők döntését.

A leeresztésre azért van szükség, mert már nincs hely az erőműben további víztartályok számára, és a katasztrófa helyszínének a megtisztítása évtizedekig is eltarthat. A vizet kezelték, és az erőművet működtető Tokyo Electric Power szerint a vízben lévő 62 radioaktív elem szintje lecsökkenthető olyan szintre, amely már nem ártalmas az emberekre.

A megolvadt fűtőelemek eltávolítása a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és 2031-ig tart majd. Az erőmű hat reaktorának pihentető tartályaiban 4741 fűtőelem van, a víztartályokban összesen 1,2 millió tonna víz gyűlt fel.

Azért is akarnak minél hamarabb megszabadulni a szennyezett víztől, mert nyáron Japánban lesz az olimpia, és több olyan versenyszám is lesz, amit az erőműtől mindössze 60 kilométerre rendeznek meg.

A fukusimai atomerőműben 2011. március 11-én történt baleset, miután 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, és a földmozgást követő hatalmas szökőár megrongálta az atomerőművet. Három reaktorban magolvadás következett be, és az erőmű környékről több mint 140 ezer embert kellett kimenekíteni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán. A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó...
2020. MÁRCIUS 20.
[ 10:24 ]
Az Európai Űrügynökség műholdas felvételeinek tanúságai szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében számottevően csökkent a légszennyezettség szintje Olaszországban. A halálos betegség terjedésének csökkentése érdekében, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte szerdán bejelentette, hogy...
2020. MÁRCIUS 14.
[ 18:51 ]
Hatszorosára gyorsult a jégolvadás Grönlandon és az Antarktiszon az 1990-es évekhez képest a globális felmelegedés hatására. A Föld két nagy kiterjedésű jégmezője 6,4 billió tonna jeget veszített el 1992 és 2017 óta a tudósok szerint, akik a két sarkvidék műholdadatairól végeztek átfogó elemzést. A vizsgált...
2020. MÁRCIUS 12.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban