Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Pusztulnak a dongók a klímaváltozás miatt

Több mint 30 százalékkal csökkent a XXI. század kezdete óta a poszméhek, más néven dongóméhek száma Európában és Észak-Amerikában. Ez egy, a Science magazinban megjelent tanulmányból derül ki, írja a hvg.hu.

A CNN tudósítása szerint az Ottawai Egyetem tudósai 66 poszméhfajt vizsgáltak, és az eredményeket összevetették a klímaváltozás helyi adataival. A felmérések számos helyszínen azt mutatták, hogy a lokális átlaghőmérséklet átlépte a poszméhek számára elviselhető szintet, és eltűntek.

A poszméhek (amelyeket inkább dongó néven ismerünk) hűvösebb, nedves környezetben érzik jól magukat, és igénylik az évszakokkal járó változásokat. A visszaszorulásuk oka az emelkedő hőmérséklet, valamint az élőhelyek kiszáradása.

A rovarok eltűnése természetesen érinti az általuk beporzott növényeket is. Ilyen péládul az uborka, a paradicsom és a dinnye, továbbá egyes tökfélék. A dongók rendkívül hatékony pollenszállítók, sok időt töltenek terepen és sokféle virágot látogatnak.

A dongóvédelem lehetőségei szűkösek – jegyzik meg a tudósok. Elsősorban a rovarirtó szerek használatának csökkentésével, illetve bokrok és hasonló árnyékot adó növényzet telepítésével tehetünk értük.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán. A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó...
2020. MÁRCIUS 20.
[ 10:24 ]
Az Európai Űrügynökség műholdas felvételeinek tanúságai szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében számottevően csökkent a légszennyezettség szintje Olaszországban. A halálos betegség terjedésének csökkentése érdekében, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte szerdán bejelentette, hogy...
2020. MÁRCIUS 14.
[ 18:51 ]
Hatszorosára gyorsult a jégolvadás Grönlandon és az Antarktiszon az 1990-es évekhez képest a globális felmelegedés hatására. A Föld két nagy kiterjedésű jégmezője 6,4 billió tonna jeget veszített el 1992 és 2017 óta a tudósok szerint, akik a két sarkvidék műholdadatairól végeztek átfogó elemzést. A vizsgált...
2020. MÁRCIUS 12.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban