Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
Új, környezetbarát alapanyagra vált a Lego

Kivonja a műanyagot a dán játékgyártó a termékeiből, és helyettük környezetbarátabb, kevésbé szennyező, de biztosan szénhidrogénmentes alapanyagokra áll át. Ezt egyszer már megígérték, de a kudarcból most - ígérik - erőt merítenek, és gyorsabb tempóra váltanak.

Tíz éven belül a Lego áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljeskörű használatára, és a maga részéről száműzi a kőolaj-alapú műanyagokat. Ezt jelentette be a dán játékgyártó a Borsennek.

A cég "sok különféle anyagot tesztel", hogy leváltsa a játékai gyártáshoz használt fosszilis alapú műanyagot - magyarázta a dán lapak Niels B. Christiansen vezérigazgató, aki szerint néhány összetevő, vagy termék biztosan helyettesíthető fenntartható forrásból származó fával is, de csak ez nem jelent teljeskörű megoldást. A Lego figurák és kellékek nagy része 2030-ra valószínűleg újrahasznosított műanyagból, illetve bioplasztikból készül majd.

A dán játékgyár ugyan már két éve bejelentette, hogy elkezdi beépíteni a termékpalettájába a cukornád alapú bioplasztikot, de - bár a bio-polietilén használata kezdetben nagy figyelmet kapott -, az ígért eredmények elmaradtak. Az eredeti, 2025-ös céldátum biztosan nem lesz tartható, a jelenlegi helyzet sem tekinthető túl rózsásak: 2019-ben a Lego műanyag felhasználásának kevesebb mint 2 százaléka volt biológiai alapú.

Christiansen 2018-ban több millió eurós beruházásokról és fejlesztésekről beszélt, de most a dán lapnak elismerte, hogy az ellátási láncba nem sikerült kellő mértékben beilleszteniük az új anyagot. Ráadásul a lehetőségeiknek is "csak egy részét tettük meg"- tette hozzá. A cég első embere most úgy látja, hogy a sikeres átállásuk kulcsa a fokozatosságban rejlik, ugyanakkor arra is jobban oda kell figyeljenek, hogy e téren nagyobb ugrásokra legyenek képesek, mint eddig.

2030-ra az a cél, hogy a jelenlegi termékportfólió alapanyagának több mint 90 százalékát adó akrilnitril-butadién-sztirol alapú szénhidrogén származékot (ez az ún ABS műanyag) teljesen lecseréljék - ugyanolyan tartós és ugyanolyan színes alapanyagokra. Az ABS műanyagot a cég 1963 óta használja, de az Aarhusi Egyetem kutatói tavaly arra jutottak, hogy az anyag környezetkímélőbbre cserélésére többféle lehetőség is adott.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán. A Columbia Egyetem kutatóinak előzetes eredményei szerint az elsősorban autókból származó...
2020. MÁRCIUS 20.
[ 10:24 ]
Az Európai Űrügynökség műholdas felvételeinek tanúságai szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében számottevően csökkent a légszennyezettség szintje Olaszországban. A halálos betegség terjedésének csökkentése érdekében, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte szerdán bejelentette, hogy...
2020. MÁRCIUS 14.
[ 18:51 ]
Hatszorosára gyorsult a jégolvadás Grönlandon és az Antarktiszon az 1990-es évekhez képest a globális felmelegedés hatására. A Föld két nagy kiterjedésű jégmezője 6,4 billió tonna jeget veszített el 1992 és 2017 óta a tudósok szerint, akik a két sarkvidék műholdadatairól végeztek átfogó elemzést. A vizsgált...
2020. MÁRCIUS 12.
[ 11:38 ]
Beolvasás folyamatban