Gaia - ökológiai rovat
Környezettudatos gondolkodás és magatartás
A koronavírus-járvány miatti korlátozások csökkentik a légszennyezést

Az Európai Űrügynökség műholdas felvételeinek tanúságai szerint a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében számottevően csökkent a légszennyezettség szintje Olaszországban.

A halálos betegség terjedésének csökkentése érdekében, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte szerdán bejelentette, hogy az élelmiszerüzletek és a gyógyszergyárak kivételével a kormány bezárja a kereskedelmi egységeket az országban.

A bejelentés következményeképp Olaszországban bezárták az iskolákat, éttermeket, bárokat, múzeumokat és egyéb helyszíneket, valamint korlátozták a tömegrendezvényeket. A vírus megfékezésére bevezetett megoldásokkal pedig, ha nem is szándékosan, de csökkentették a légszennyező tevékenységek számát.

A kevesebb forgalom és ipari tevékenység miatt csökkent a károsanyag-kibocsátás

Az Európai Űrügynökség (ESA) a Copernicus műhold felvételei alapján a január és március közötti változásokról mutatott be animációt, mely szerint Olaszországban jelentős mértékben csökkent a légszennyezettség – írta a Daily Mail.

Az animáció a légkörben lévő káros gázok nyomait feltérképező Copernicus Sentinel-5 műholdon elhelyezett Tropomi nevű speciális műszer adatai alapján készült.

Claus Zehner, a Sentinel-5P misszióvezetője szerint a nitrogén-dioxid-kibocsátás csökkenése az észak-olaszországi Pó-síkság felett különösen szembetűnő. „Noha az adatok a felhőtakarás és a változó időjárási viszonyok miatt kissé eltérhetnek, bizton állítjuk, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkenése egybeesik az olaszországi leállással, amely kevesebb forgalmat és ipari tevékenységet eredményez” – mondta az ESA kutatója.

A nitrogén-dioxid olyan gáz, amely a fosszilis tüzelőanyagok, például szén, gáz vagy dízelgázolaj, magas hőmérsékletű égetésekor képződik. Főleg autók, erőművek és ipari létesítmények bocsátják ki, és káros hatással van a tüdőre.

A légszennyezettség szintjének változásait a Copernicus adatait szintén tanulmányozó NASA kutató, Santiago Gasso is megerősítette. „Egy hónapon belül Észak-Olaszországban a műholdas érzékelő szerint egyértelműen csökkent a nitrogén-dioxid szintje” – fogalmazott.

Húsz–harminc százalékkal csökkent a szálló por

Az adatokat rögzítő műhold az első küldetés a Copernicus-program keretében, mely a légkör megfigyelésére szolgál. Tropomi műszere számos gáz – például nitrogén-dioxid, ózon, formaldehid, kéndioxid, metán, szén-monoxid és aeroszol – nyomelemeit képes feltérképezni. Az ESA szerint ezek a gázok befolyásolják az általunk belélegzett levegő minőségét, és ezáltal az egészségünket is.

A Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) a szálló por (PM2.5) csökkenését tapasztalta februárban, az előző három évhez viszonyítva 20–30 százalékkal esett vissza az aránya – írták a nyilatkozatukban.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szálló por a káros hatások szempontjából az egyik legfontosabb légszennyező anyag. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A természet sokszínűsége igazi kincseket ad az embernek. Nem kell messzire menni Magyarkanizsán sem, hogy gyógy- és fűszernövényeket találjon az ember a természetben. Jelenleg a kamillaszedés a vége felé közeledik, de hamarosan már kakukkfüvet is találhatunk a járáson, vagy a szántóföldek peremeinél. Minden évben sokan...
2020. MÁJUS 11.
[ 15:55 ]
2015 óta 10 millió hektár erdőt számoltak fel, szemben az előző időszak 12 millió hektáros veszteségével – vagyis bár az erdőírtás nem szűnt meg, mértéke csökkent – tette közzé az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) ötévente megjelenő kiadványában. A 2020-as globális erdei erőforrások...
2020. MÁJUS 7.
[ 10:20 ]
Több mint 100 év után az elmúlt egy évtizedben visszatértek az őshonos hódok a Tisza vajdasági szakaszára is. A hód fokozottan védett állatnak számít Szerbiában és becslések szerint jelenleg 10 pár él a határtól a zentai szakaszig húzódó területen. Magyarkanizsán már fiatalabb egyedek is vannak, a korareggeli órákban...
2020. ÁPRILIS 29.
[ 14:07 ]
Beolvasás folyamatban